Logo-Glas

Privrednik iz Poljske po drugi put u posjeti Derventi

29. Oktobra 2019.

DERVENTA – Privrednik okruga Volomin Bogdan Damagala boravio je proteklog petka u Derventi i tom prilikom se sastao sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima.Bila je ovo druga posjeta ovog poljskog privrednika. Sastanku je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike RS Petar Đokić. Razgovarano je o oblicima saradnje u oblasti privrede ,ne samo na lokalnom nego i na republičkom nivou.

Damagala je prvi put boravio u Derventi u decembru 2016. godine sa delegacijom Volominskog okruga i tada je izrazio nadu da posjeta predstavlja početak saradnje ovog okruga i opštine u oblasti kulture, turizma, sporta sa akcentom na privrednu saradnju naglašavajući da su posebno zainteresoavni za ulaganja u opštinu Derventa. „Poljski privrednici traže nova mjesta za saradnju, imamo kapital za ulaganja i naprednu tehnologiju i tražimo ovakva mjesta za uspostavljanje saradnje“,rekao je Damagala prilikom prve posjete Derventi.

Saradnja je uspostavljena posjetom delegacije opštine Derventa ,u martu 2017.godine kada je načelnik Simić sa načelnicom Volomina Elžbiet Radvan potpisao Pismo namjere o partnerskoj saradnji dvije opštine u kojem stoji da će se saradnja odvijati u oblasti privrede,kulture, sporta ,nauke ,razmjeni dobrih iskustava u okviru gradskih uprava ,a može se proširiti i na druge oblasti. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i tadašnji ambasador BiH u Poljskoj NJ.E.Duško Kovačević i tadašnji predsjednik Privredne komore RS Goran Račić.

Načelnik Simić je tada sa svojim saradnicima posjetio Damagalinu fabriku „DJCHEM CHEMICAL“ koja proizvodi gume i izvozi ih širom svijeta. Delegacija je tom prilikom posjetila i razgovarala sa rukovodstvima preduzeća „Tago“ koje se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda i preduzeća „Provitus“ koje se bavi preradom voća, povrća i gljiva te su posjetili i jednu od najvećih evropskih pekara „Sviss Bakery“ u gradu Dabrovka.

U oktobru iste godine četvoročlana delegacija opštine na čelu sa načelnikom opštine je u gradu Novi Sonči prisustvovala prezentaciji praktičnih iskustava o inovativnom sistemu pročišćavanja otpadnih voda i tom prilikom posjetila izgrađena postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

(IZVOR: Opština Derventa)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA