Logo-Glas

Prnjavor i Derventa se bore da sačuvaju porodilište

6. Oktobra 2017.

bebe porodilišteU više od sto godina starom prnjavorskom porodilištu i danas se rodio novi život. Majka novorođenog Andreja ima samo riječi hvale. Nikako, kaže, ne bi željela da taj dio Doma zdravlja bude pod katancem.

– Prezadovoljna sam samim porodom, osobljem, ljubaznost, sve. Nemam riječi – rekla je Vesna Petković.

Iako su porodilje zadovoljne, ima onih koji nisu. Ministar zdravlja poručuje da će porodilište biti zatvoreno ukoliko ga do februara naredne godine ne opreme operacionom salom, a ista sudbina očekuje i derventsko. Prnjavorski načelnik Darko Tomaš rješenje vidi u izmjeni pravilnika.

– Vi možete postaviti uslove koji su realni ili koji nisu realni. Ako postavite koji nisu realni, onda se postavlja pitanje “zašto?”. Ali, najkraće ću reći, mi smo uputili inicijativu resornom Ministarstvu da se izmijene sporni članovi tog Pravilnika i da porodilište ostane raditi – rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Da će se izmijeniti Pravilnik, nada se i načelnik Dervente. Siguran je da katanac na porodilištu ne želi nijedan stanovnik te opštine. Ministar Bogdanić danas ne bi o porodilištima, ali je ostao eho njegovih jučerašnjih poruka.

– Kad su u pitanju porodilišta, imate Zakon, imate Pravilnike. Zakonom je definisano gdje mogu biti porodilišta. Svako ko ispuni uslove taj će moci da nesmetano radi u porodilistima u drzavnoj i privatnoj svojini – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

Da porodilište može raditi bez operacione sale, tvrde u Domu zdravlja Prnjavor. Ogroman broj poroda je, kažu, iza njih, a operaciona sala bi im trebala za carske rezove.

– U zadnjih desetak godina, broj poroda se kreće između 150-220. Na mjesečnom nivou, nekada po 20 nekada 7-8
Nekakav realan broj poroda oko 15ak % da se dovrši carskim rezom – rekao je ginekolog Doma zdravlja u Prnjavoru Ljubiša Cvijanović.

U tim slučajevima pacijente šalju u Banjaluku ili Doboj. Kako god, tvrde da je do februara nemoguće otvoriti i opremiti operacionu salu.

U Domu zdravlja u Prnjavoru kažu da već imaju prostor za formiranje operacione sale, međutim – školovanje kadra moglo bi da potraje i do šest godina.

Kao olakšavajuću okolnost navode da će se sljedeće godine otvoriti i autoput do Banjaluke, pa će hitne slučajeve lakse prevesti do operacione sale.
(IZVOR: ATV)

Čitajte još

MARIĆ ULAZI U STRUČNI ŠTAB TEKSTILCA: Plisnić ne kači kopačke o klin, ... // DERVENTA - Derventski prvoligaš Tekstilac ne posustaje sa sklapanjem tima za narednu sezonu, a paraf na novi ugovor stavio je sada već is...
Simić i Duspara produžili saradnju sa Tekstilcem // DERVENTA - Fudbalski klub Tekstilac nastavio je da radi na stvaranju tima za narednu prvoligašku sezonu, a potpis na vjernost klubu na go...
DERVENTA: Provaljeno u ugostiteljski objekat, ukradena pića // DERVENTA - Policijskoj stanici Derventa juče je prijavljeno da je u toku noći sa utorka na srijedu u Derventi izvršena provala u ugosti...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA