Logo-Glas

Projekat uređenja korita Bosne do aprila

26. Februara 2015.

sanacija korita bosneDOBOJ – Projekat uređenja osnovnog korita rijeke Bosne u dužini od pet kilometara, radi zaštite grada Doboja i naselja sa obje strane obale od poplava, biće završen do sredine aprila.

Predstavnik Zavoda za vodoprivredu Vujadin Blagojević rekao je da je projektom obuhvaćen potez od novog “Japanskog mosta” uzvodno do ušća rijeke Usore, te da su urađene hidrauličke analize, završene podloge i da se ulazi u tehničko riješenje.

Prema njegovim riječima, riječ je o uređenju osnovnog korita da bi se povećala propusna moć i proticajni kapaciteti kako bi velike vode mogle proći između dva nasipa-magistralni put sa lijeve i Ulica Srpskih ozrenskih brigada sa desne strane obale, čime se ne bi nadvisivali postojeći nasip već povećali kapaciteti i oborile velike vode.

Blagojević je nakon današnje prezentacije stanja na izradi Glavnog projekta uređenje korita rijeke Bosne u Doboju, rekao novinarima da je određen normalni profil regulacije koji bi trebalo da bude 90 metara širok u dnu, sa bankinama prema gradu od 20 metara, te pet metara na desnoj obali.

On je istakao da će se na pojedinim mjestima bankine u dužini od 20 metara prema gradu ući u imovinsko-pravne odnose i, kako je naveo, taj potez biće rezervisan i arhitektonski urađen da se Grad spusti na rijeku.

Projektom se na najkritičnijim plavnim dionicama, između ostalog, ušće potoka Liješanj, dobija obaranje vode za 2,5 metra.

Prema njegovim riječima, na osnovu hidraulične slike, moraće se proširiti korito oko “austrougarskog” željeznog mosta do ponovne rekonstrukcije ili izgradnje novog mosta.

Dionica ispod “Japanskog mosta” koji obuhvaća i naselje Bare će se uređivati naknadno.

Načelnik gradskog Odjeljenja za civilnu zaštitu Mirko Okolić rekao je da je riječ o višemilionskoj investiciji koja se ne može realizovati u jednoj godini.

On je naveo da neće biti odugovlačenja u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima objekta, legalno ili nelegalno izgrađenih, koji su obuhvaćeni projektom.

– Za finansiranje projekta grad će se obratiti međunarodnim i domaćim institucijama – naveo je Okolić.

(IZVOR: SRNA)

 

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA