Logo-Glas

Protjerani Srbi na srušenim ognjištima u Gostovićima (VIDEO)

17. Jula 2017.

105148Prije 25 godina, pripadnici tzv. Armije BiH sa zemljom su sravnili 22 srpska naselja u rejonu Gostovića kod Zavidovića i protjerali više od 3 i po hiljade Srba.

Protjerani Srbi, za seosku slavu obišli su svoja nekadašnja ognjišta i groblja. Nakon 25 godina od protjerivanja, danas je prvi put na slavu, u goste, došao načelnik opštine Zavidovići.

Za proteklih 25 godina na slavu im niko nije dolazio, a za to vrijeme na svoja ognjišta vratilo se samo osmoro Srba. Јedan od njih je sedamdesetrogodišnji Čedomir Nedić koji sa suprugom Ljubicom već nekoliko godina živi na svom starom ognjištu.

– Nije loše, jeste da smo sami i nedostaje nam komšiluk, nemamo nikakvih problema ni sa ovim drugima – kaže Nedić

Gostovićani ne mogu da zaborave svoj kraj, planiraju da prvo srede groblja i crkvu Svetog Nikole. Ove godine, prvi put nisu zatekli oskrnavljene grobove i crkvu.

– Da nam se pomognu da sagradimo jednu nastrešnicu gdje se može narod sakriti od kiše, od sunca. Da bude lijepo svima kad god dođu ovdje. U planu je da se izgradi rasvjeta, da se osvijetl naša crkva – istakao je predsjednik Zavičajnog udruženje Gostovićana iz Modriče Radenko Lazić.

Dolazak načelnika opštine Zavidovići na seosku slavu, Gostovićani tumače kao prestanak dosadašanjih opstrukucija njihovom povratku. Prestavnici opština Modriča i Zavidovića dogovorili su se da zajednički stvore uslove za veći povratak Srba.

– Rrebamo na neki način gurnuti u kraj ono što se desilo ovdje, zlo koje nikom nije donijelo dobra. To nam treba biti motiv da mi započnemo sa nekim normalanim životom – izjavio je načelnik opštine Zavidovići Hašim Mujanović.

– Načelnik Zavidivića je našao trenutak kada će doći da na korektan i fin način tim ljdima kaže da su ovdje dobro došli, da to pomirenje mora da bude i da se oni ovdje osjećaju kao na svome – dodao je načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Povodom seoske slave, u Hramu Svetog Nikole služena je Sveta liturgija i parastos za 90 poginulih Gostovićana u proteklom otadžbinskom ratu. Osim toga, danas je nekoliko stotina Gostovićana obišlo grobove svojih predaka i zapalilo svijeće.
(IZVOR: RTRS)

Čitajte još

Danas sunčano i toplo // BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano i prijatno toplo vrijeme, uz dnevnu temperaturu do 26 stepeni Celz...
Poslije 300 godina služena liturgija u manastiru kod Zavidovića // ZAVIDOVIĆI - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju ispred ostataka manastira Ud...
NAFTNI DISTRIBUTERI U SRPSKOJ PRIPREMILI NOVE CJENOVNIKE: Gorivo će od... // Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od naredne sedmice biće skuplje za deset pfeninga po litri i koštaće oko 2,28 maraka što...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA