Logo-Glas

Prvi nalazi arheološkog istraživanja na dobojskoj tvrđavi

7. Aprila 2016.

ca4fe4fdb1f65416daa87d93418ca1ff_XL

DOBOJ
– Tokom desetodnevnog istraživanja na lokalitetu ekonomskog objekta koji se nalazi uz glavnu kulu dobojske srednjovijekovne Tvrđave, arheolozi su do sada pronašli brojne predmete koji datiraju od 15. do 18. vijeka.

Arheolog Regionalnog muzeja u Doboju Aleksandar Jašarević rekao je Srni da je u različitim slojevima pronađen kovani osmanski srebrni novac-akča, keramika, poljoprivredne i zanatske alatke kao i strelice i životinjske kosti.

– U gornjim slojevima koje pripada osmanskom periodu dominantna je keramika i životinjske kosti. Ima par primjeraka luksuzne turske keramike iz Iznika, koje ukazuju da je lokalitet objekta ekonomskog karaktera – naveo je Jašarević.

On je dodao da je u gornjem sloju pronađena i osmanska akča koja datira iz 17 vijeka.

Trenutno se obrađuje srednjovijekovni horizont u kojem su pronađene neke karakteristične poljoprivredne alatke, makaze, kožarski nož, strelice iz 16 vijeka što, kako navodi, ne iznenađuje s obzirom na vojnu ulogu dobojske Tvrđave.

– Sada je potrebno uraditi konzervaciju metalnih nalaza a što se tiče životinjskih kostiju one idu na analizu kako bi se proučio karakter ishrane posade, o kojim je vrstama riječ, šta je lovljeno a šta uzgajano – rekao je Jašarević, dodajući da će nalazi biti upoređeni sa određenim istorijskim podacima koji datiraju iz prve polovine 19 vijeka.

On očekuje da će do kraja godine nalazi biti konzervirani, a već iduće izloženi u Regionalnom muzeju u Doboju.

Jašarević procjenjuje da će se s obzirom na veliku površinu, tokom godine istražiti samo jedan dio na lokalitetu ekonomskog objekta koji se nalazi uz glavnu kulu Tvrđave.

On kao problem navodi ogromne količine šuta i obrušenih zidova od bedema, što znatno usporava radove.

Arheološka istraživanja na dobojskog Tvrđavi počela su 28. marta a direktor Turističke organizacije grada Doboj Mitra Đuričić ističe da će po okončanju radova, turistička ponuda Tvrđave biti bogatija za još jedan reprezentativan objekat, koji je trenutno zatrpan.

Projekat kompletnog istraživanja Tvrđave planiran je kroz nekoliko istraživačkih kampanja u naredne dvije godine.

Riječ je o dijelu šireg projekta koji podrazumijeva istraživanja nekoliko bitnih srednjovjekovnih lokaliteta, a u sklopu obilježavanja 700 godina od smrti kralja Dragutina Nemanjića, pod čijom je vlašću bilo i dobojsko područje, kao i jubileja 600 godina od prvog pisanog pomena Doboja, a koji je usko vezan za pomen tvđave.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA