Logo-Glas

Ptice opsjedaju Zadar

3. Aprila 2015.

ptice-goluboviZADAR – U Zadru su se galebovi, golubovi i sive vrane toliko razmnožili na gradskom području da se sve više stanovnika i gostiju žali da ih noću bude kreštanjem, a danju otimaju hranu.

“Slobodna Dalmacija” prenosi da grad sve više liči na onaj iz filma “Ptice” Alfreda Hičkoka. Ne napadaju, doduše, ljude kao u čuvenom filmu, ali su zauzele gradske fontane i pokazuju agresivno ponašanje ako se čovjek približi.

Danju su vrlo agresivne u potrazi za hranom, pa prekopavaju i razbacuju smeće iz kontejnera, a već od tri sata noću počnu nesnosno kričati i bude građane.

Ima ih toliko da su se počele gnijezditi po ravnim krovovima gradskih stambenih zgrada.

Problem je postao toliko izražen da su se na pernate napasnike počeli žaliti i građani, ali još niko od gradskih vlasti nije reagovao i nešto preduzeo.

– Problem je što te ptice na gradskim područjima nemaju prirodnih neprijatelja. To se počelo događati već prošle godine, a ove je kulminiralo. Njima su inače sove ušare neprijatelji, a nema ih u gradu, kao ni jastrebova i orlova i zato se to događa – kaže ornitolog Nacionalnog parka Paklenica Gordan Lukač.

U kontinentalnoj Hrvatskoj postoje slične nevolje s vranama koje su ušle u Zagreb, Varaždin, u gradske parkove, pa kad počnu graditi gnijezda, vatrogasci ih skidaju šmrkovima.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA