Logo-Glas

Putem srpske tradicije

5. Marta 2015.

Putem-srpske-tradicije-1DOBOJ, DERVENTA, BROD – Predstavnici turističkih organizacija Dervente, Doboja i Broda, te predstavnik seoskog domaćinstva iz Broda, u okviru realizacije projekta „Putem srpske tradicije“, bili su u ponedjeljak i utorak (02. i 03 mart 2015) gosti udruženja građana „Oaza Mira“ iz Lopatnice kod Kraljeva.

– Tom prilikom posjećen je dio seoskih domaćinstava i turističkih dobara opštine Kraljevo – izjavio je direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić.

On je dodao da je cilj posjete Kraljevu razmjena znanja i iskustava iz seoskog turizma, te upoznavanje sa radom i dobrima seoskih domaćinstava iz Kraljeva.

Kljajić je precizirao da je u Kraljevu u ponedjeljak posjećen Krstovgrad, a u utorak manastir Studenica, izletište „Vodenica Matović“, „Kafana kod Mira“ iz 1826. godine, seosko domaćinstvo „Oaza mira“ u Lopatnici, te etno selo „Bogut“ . Završna konferencija održana je u sali administrativnog centra „Kraljevo“.

Direktor Turističke organizacije grada Doboja Mitra Đuričić napomenula je da je u okviru realizacije projekta napravljen internet sajt sa podacima o zajedničkoj ponudi raškog okruga i regije Doboj.

– Na sajtu su se našli podaci o seoskim domaćinstvima koja se bave turizmom, a imaju smještaj ili izletišta. Tu su i informacije o prirodnim i kulturnim dobrima opština dobojske regije. Kroz projekat je izrađena i brošura sa turističkim dobrima ove dvije regije – naglasila je Đuričićeva.

Direktor Turističke organizacije opštine Brod Slađana Pantić rekla je da je zadovoljna posjetom Kraljevu jer su tokom posjete vidjeli kako funkcionište seoski turizam u Srbiji, a razmjenjene su i informaicje bitne za razvoj seoskog turizma.

– Prostor Broda, Doboja i Dervente idealan je za bavljenje seoskim turizmom, ali ova grana turizma još uvijek je na niskom stepenu razvoja kod nas. U budućnosti je potrebno animirati što više domaćina u seoskim sredinama da se počnu baviti ovim vidom turizma – naglasila je Pantićeva.

Predstavnik udruženja građana „Oaza Mira“ iz Lopatnice Goran Vukičević istakao je na završnoj konferenciji u Kraljevu da je jedan od ciljeva projekta „Putem srpske tradicije“ organizovanje uzajamne studijske posete i radnih sastanaka čelnika turističkih organizacija raškog okruga u Srbiji i dobojske regije u Republici Srpskoj.

– Ciljevi projekta su i ekonomsko osnaživanje Srba u regionu, uspostavljanje strateške saradnje, definisanje turističke ponude seoskog turizma, te formiranje veb sajta – naglasio je Vukičević.

Istakao je da je „Oaza mira“ ponudila pomoć turističkim organizacijama iz Srpske s obzirom na to da im je razvoj seoskog turizma zajednički interes. Već je izrađen sajt sa zajedničkom ponudom regija raškog okruga i Doboja.

Projekat „Putevima srpske tradicije“ sprovodi udruženje građana „Oaza mira“, a finansiraju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

(IZVOR: Derventacafe)

 

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA