Logo-Glas

Putevi u BiH (ni)su fatalni!

15. Januara 2015.

Policija uviđajSaobraćajne nesreće postale su svetski ubica broj jedan, a najsmrtonosniji puteve na Balkanu ima Bosna i Hercegovina, podaci su Svetske zadravstvene organizacije prema kojima na ovdašnjim saobraćajnicama na 100.000 stanovnika strada 15 osoba. Međutim saobraćajni stručnjaci iz RS negiraju ove tvrdnje a već je preduzet konkretan korak.

Ovdašnji stručnjaci tvrde da u BiH godišnje gine devet osoba na 100.000 stanovnika, a što BiH, zapravo, stavlja iza Crne Gore gde gine 11 osoba i Hrvatske gde na putevima gine 10 osoba na 100.000 stanovnika godišnje.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske, kaže za “Novosti” da nije prvi put da Svetska organizacija koristi paušalne podatke kada radi istraživanje vezano za celu BiH.

– Ovi podaci apsolutno nisu tačni i uvećani su za oko 60 odsto i došli su do njih primenjujući kriterije koji nikome u BiH nisu poznati. BiH nije najgora ni u regionu niti u Evropi i to je činjenica koju svako može proveriti u institucijama – pojašnjava Radović.

Milenko Jaćimović, predsednik Udruženja za unapređenje bezbednosti saobraćaja RS, takođe, kaže za “Novosti” da podaci o broju poginulih na cestama u BiH kojima barata Svetska zdravstvena organizacija nisu tačni i dosta su uvećani.

– U čitavoj BiH su izgrađene ili se grade mreže auto-puteva koje su dovele do smanjenja broja poginulih. Eto u Republici Srpskoj je izgradnjom auto-puta Banjaluka – Gradiška eliminasana crna tačka, odnosno deonica puta koja je ranije odnosila najviše života u Srpskoj – objašnjava Jaćimović.

On dalje kaže da kada se govori i o uzrocima saobraćajnih nesreća na putevima u RS, ali i BiH, tu su i dalje na prvom mestu vožnja u alkoholisanom stanju i neprilagođena brzina.

– Sad je na institucijama da rade zajedno na rešavanju ovih problema. To mogu biti razne preventivne akcije ili pooštravanje kazni – ističe Jaćimović.

Razloga za nesreće je mnogo, od loših puteva, preko nekulture u saobraćaju, do – kako ocenjuju analitičari – činjenice da država ne ulaže u bezbednost u saobraćaju. Inače, neslavni bilans je pogoršan nesrećom koja se pre četiri dana dogodila u Foči, kada su tri osobe poginule u prevrtanju autobusa.

 MANjE POGINULIH

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović kaže da je zadovoljan činjenicom da je u 2014. godini u odnosu na 2013. broj poginulih u saobraćaju u Srpskoj smanjen za najmanje 15 odsto.

(IZVOR: Novosti)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA