Logo-Glas

Radnici bi da preuzmu dobojski “Trudbenik”!

11. Novembra 2014.

Trudbenik DobojDOBOJ – Dobojskom „Trudbeniku“, jednoj od retkih metaloprerađivačkih fabrika koja je uprkos svih izazovima i poteškoćama opstala na tržištu, preti kolaps, a od njega pokušavaju da ga spasu radnici.

Za danas je zakazana Skupština akcionara, nakon koje će „mali akcionari“ pokrenuti proces i pokušati da preuzmu fabriku od dosadašnjeg rukovodstva, zbog čijeg ponašanja su prošle nedelje po ko zna koji puta stupili u štrajk.

U zaštitu radnika stao je i Granski sindikat, koji je odlučio da više ne toleriše izigravanje sporazuma postignutog sa menadžmentom „Trudbenika“ i obećanja da će započeti konrektno rešavati nagomilane probleme u kolektivu.

– Duguju nam 13 plata, pet godina nas zakidaju za 20 odsto od plata, sedam i po godina ne uplaćuju doprinose, dogorelo je do nokata – kaže za naš list jedan od predvodnika nezadovoljnih radnika Ilija Jotić.

On izražava sumnju u prikazano poslovanje preduzeća od strane Uprave, konkretno u blokadu računa zbog dugovanja prema Gradskoj toplani (1,3 miliona maraka), kada su isključeni sa centralne gradske kotlarnice još pre osam godina.

Preduzeće je organizovano kao tipično akcionarsko društvo, u potpunom vlasništvu ima Fabriku kompresora „Trudbenik“ AD u dobojskom naselju Usora, Fabriku pneumatskih alata „Trudbenik“ FPA DOO u prigradskom naselju Bare i Fabriku kompresorske opreme „Trudbenik“ FKO DOO u Tesliću.

BEZ PODRŠKE

„Trudbenik“ do sada nije dobio nikakav podsticaj iz republičkog budžeta, stimulacije za izvoz, zapošljavanje, prekvalifikaciju zaposlenih, niti pomoć u sertifikaciji proizvoda, iako je to traženo od Vlade RS.

SUPROTSTAVLjENI

NAJAVU iz sindikalne podružnice Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva o pokušaju preuzimanja fabrike u suprotstavljenoj Konfederaciji sindikata smatraju neozbiljnom.

– Prema mojim saznanjima na vanrednoj sednici Skupštine akcionara će samo biti upotpunjen Upravni odbor, jer su dva člana podnela ostavku. Manjinski akcionari imaju svega 30 procenata udela u akcijama, a što se tiče štrajka zaposlenih iz tog sindikata nisu direktoru ni dostavili odluku o štrajku – kaže predsednik podružnice Konfederacije sindikata Zoran Filipović.

(IZVOR: Večernje Novosti)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA