Logo-Glas

Radnici Unisa iz Dervente traže novac, a Rusi nove garancije

24. Februara 2018.

UnisDERVENTA
– Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente i dalje pregovaraju sa upravom preduzeća u vezi sa isplatom dugovanja za doprinose i prevoz, a čelnici preduzeća tapkaju u mjestu kada je riječ o sklapanju posla sa Rusima koji je najavljen kao spasonosni.

Zaposleni u posrnulom derventskom preduzeću početkom mjeseca su obustavili rad, a tek mali broj njih se vratio za mašine kada im je isplaćena decembarska i januarska plata i uplaćeni doprinos za jedan mjesec.

– Nastavljamo u ponedjeljak sa pregovorima u vezi sa uplatom dugovanja za doprinose. Preduzeće ima dug na osnovu doprinosa za pet mjeseci, odnosno od avgusta. Nastojimo da postignemo dogovor u vezi sa uplatom tih dugovanja. Obećavaju da će sve isplatiti, a nadamo se da će nam za tri dana ponuditi i nešto konkretno. Za mašinama je manji broj radnika, dok ih je većina na čekanju jer nema dovoljno posla – kazala je predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković i dodala da preduzeće duguje veliku sumu novca radnicima i iz perioda prije nego što je započeo proces restrukturiranja.

U upravi preduzeća ističu da će do ponedjeljka uplatiti doprinos za avgust i da će nastaviti sa postepenim smanjenjem svih dugova.
– Na osnovu prevoza radnicima dugujemo oko 90.000 KM i taj dug topimo postepeno. Ako sve bude išlo po planu, za koji mjesec počećemo redovno da isplaćujemo platu i ostale naknade – kazao je direktor “Unisa” Dušan Živković.

On je boravio u Rusiji gdje je trebalo da potpiše ugovor za novi posao, ali do toga na kraju nije došlo. Živković je naglasio da ugovor sa ruskom kompanijom nije još potpisan jer njeni čelnici zahtijevaju da im budu dostavljene dodatne garancije.

– Nadam se da će se to sve dobro završiti i da ćemo dobiti taj posao koji bi nam mnogo značio u prevazilaženju problema – kazao je Živković.

Restrukturiranje

“Unis”, koji zapošljava 187 radnika, krizu pokušava da prevaziđe kroz proces restrukturiranja.

Dugovanja “Unisa” iznose oko pola milijarde maraka, a najveće potraživanje ima Izvozno-kreditna agencija BiH koja je prijavila 195 miliona KM. Isplata potraživanja prema poslovnim partnerima i radnicima definisana je planom finansijskog i operativnog restrukturiranja “Unisa” u roku od deset godina.

Rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC “Luka Šamac” čiji je vlasnik “Balkan stil”, u čijem je vlasništvu i “Unis”.
(IZVOR: Glas Srpske)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA