Logo-Glas

Radnici Unisa pokreću privatne tužbe protiv preduzeća

21. Septembra 2015.

Fabrika cijevi "Unis" DerventaRadnici derventskog Unisa zbog neisplaćenih plata odlučili su da tuže upravu. Darko Vinčić jedan je od 180 radnika koji više ne želi da čeka. Firma mu duguje oko 14 hiljada maraka. Na ruke je dobio jednu platu, duguju mu još 17.

– Radnicima se duguje, što se tiče neuplaćenih doprinosa i plate oko devet miliona maraka – kaže Vinčić.

Firma je odavno u rasulu. Proizvodnja je stala, računi su blokirani, a ukupne neizmirene obaveze veće su od 320 miliona maraka. Radnici su u generalnom štrajku.

Radnici “Unisa” prije mjesec dana su Poreskoj upravi predali zahtjev za pokretanje stečajnog postupka. Još čekaju na odgovor. U međuvremenu su dobili novo obećanje od uprave o skorom pokretanju proizvodnje u šta radnici više ne žele da vjeruju.

U preduzeću nema nikoga. Direktor Mile Georgijevski ne javlja se na telefon, a sa radnicima će se sastati naredne sedmice. Direktor proizvodnje je optimističan ali ipak ne bi da daje izjavu i telefonom najavljuje skoro pokretanje proizvodnje. Te informacije ima i predsjednik granskog sindikata. Tane Peulić je čuo da je za spas firme u igri poznati investitor iz Kanade – i da bi do kraja sedmice u firmu moglo da stigne 1300 tona toplo valjane trake. Iz dobojskog Okružnog suda stigle su i vijesti o deblokadi računa.

– Naloženo je da sada sve banke koje su blokirale “Unis” idu na deblokadu računa i ta aktivnost je u toku i na osnovu informacija koje imam, već je u nekoliko banaka pokrenut je postupak deblokade. Međutim, to je veliki posao – priča Peulić.

Dok i jedni i drugi čekaju nove pregovore ovih dana je zaposlen i MUP Srpske. ATV-u je potvrđeno da policija uskoro ulazi u prostorije “Unisa” – a sve na osnovu prijave radnika.

(IZVOR: ATV)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA