Logo-Glas

Radnici “Željeznica RS” pišu nove tužbe

14. Juna 2018.

željeznice RSBANJALUKA
– Radnici “Željeznica RS” podnose novu tužbu protiv preduzeća, a u najnovijoj parnici zatražiće isplatu naknada za prevoz za prva dva mjeseca ove godine i prekovremene sate u prošloj godini.

Željezničari već godinama podnose tužbe protiv preduzeća kako bi dobili ono što su zaradili, a tužbe dodatno otežavaju funkcionisanje “Željeznica” koje se kroz restrukturiranje bore da prežive.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica RS” Zlatko Marin rekao je da se ovaj sindikat odlučio da ponovo posegne za tužbom kako bi radnici naplatili naknade za prevoz i prekovremene sate.

– Morali smo to učiniti kako ne bi došlo do zastare potraživanja radnika. Pored tih naknada, preduzeće nam duguje novac za dva topla obroka, a evo, i treći ćemo uskoro imati zarađen. Živimo i radimo u neizvjesnosti. Pokrećemo tužbe protiv preduzeća jer na drugi način ne možemo da dobijemo zarađeno. “Željeznice” su definitivno najviše tuženo preduzeće u istoriji Srpske i ni sami radnici ne znaju koliko su ga do sada puta tužili. To dovoljno govori u kakvoj se situaciji nalaze – rekao je Marin.

Lideri ovog sindikata iduće sedmice će se sastati sa predstavnicima ostalih sindikata kada će ih upoznati o svojim potezima. Čelnici ostalih sindikata juče nisu odgovarali na pozive, tako da nismo uspjeli saznati da li će se pridružiti Marinu i podnijeti tužbe za isplatu naknada za prevoz i prekovremene sate.

Nadzorni odbor “Željeznica RS” će iduće sedmice napraviti presjek stanja u vezi sa tužbama protiv preduzeća.

– Veliki broj tužbi je podnesen protiv preduzeća. Na sjednici ćemo napraviti presjek i vidjeti koliko tužbi na naplatu stiže ove godine. Radnici stalno tuže preduzeće, a ono je nelikvidno i zbog toga ne isplaćuje sve naknade na vrijeme. Ti sporovi samo dodatno opterećuju poslovanje preduzeća – kazao je predsjednik Nadzornog odbora “Željeznica RS” Ratko Đuričić.

U revizorskom izvještaju o poslovanju “Željeznica RS” za prošlu godinu je navedeno da je protiv preduzeća pokrenuto čak 560 sporova i da je njihova vrijednost 27,13 miliona maraka. Od ukupnog broja sporova, 493 su pokrenuli radnici, a njihova vrijednost je 11,13 miliona maraka. Protiv preduzeća je aktivan i 51 privredni spor težak 15,82 miliona te 16 stambenih u vrijednosti od 175.199 maraka. Revizori su naveli da gubici “Željeznica” u ovim sporovima mogu biti uvećani na osnovu troškova postupaka i obračunatih zateznih kamata do datuma njihovog okončanja.
“Željeznice” se nalaze u fazi restrukturiranja, za šta je Svjetska banka odobrila kredit u iznosu od 51,3 miliona evra. Taj novac nije još operativan jer sporazum o kreditu treba da ratifikuju institucije na nivou BiH. Zbog toga je Vlada RS do sada izdvojila 7,7 miliona maraka za isplatu dugovanja radnicima “Željeznica” koji su stekli uslove za penziju, a pozajmica će biti vraćena kada pristigne novac od kredita.

Javni poziv za dobrovoljni odlazak

“Željeznice RS” raspisale su juče interni javni poziv za dobrovoljni odlazak radnika iz preduzeća i sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine. Oni koji žele da na ovaj način napuste preduzeće mogu se prijaviti do 22. juna.

– Na javni poziv mogu da se jave radnici koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme najmanje dvije godine. Zaposleni sa visokim obrazovanjem i stečenim zanimanjima iz oblasti računarstva, građevinarstva i inženjerstva za koje postoji mogućnost raspoređivanja na odgovarajuća radna mjesta, nemaju pravo na dobrovoljni odlazak – navedeno je u javnom pozivu.
(IZVOR: Glas Srpske)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA