Logo-Glas

Ratni vojni invalidi poskidali proteze usred Fonda zdravstva!

19. Juna 2017.

protezeNije danas bilo lako zaposlenima u Fondu zdravstva, jer su im na vrata pokucali i ratni vojni invalidi. I to tako da nisu mogli da ostanu neprimijećeni.

– Vraćamo vam vaša pomagala, jer svaki put moramo da dokazujemo da su nam potrebna, a opet, ne dobijemo to što smo tražili – to su ratni vojni invalidi poručili ministrima i direktorima, skidajući svoje proteze usred Fonda zdravstva.

Ogorčeni su, kažu, agonijom koju prolaze da bi ih uopšte i dobili. Zato su postavili ultimatum – ili pare kojim će kolica, jastuke i pomagala da kupuju sami, ili izlazak na ulice. Pred nadležne su došli sa konkretnim prijedlogom.

– Samim tim, smanjuje se procedura. Nema hodanja, nema fizijatara, nema porodičnih ljekara. Kad istekne taj neki rok, mi predajemo zahtjev Ministarstvu. Oni prebacuju sredstva na račun, i mi biramo uslove, kod koga, kvalitet, rok proteze, tako da ja mislim da tu država i Fond mogu samo da uštede – kaže Siniša Todorović iz Organizacije amputiraca UDAS.

Umjesto četiri ili pet, borcima kolica moraju da traju po 10 i više godina. Zato su odlučili da uzmu stvari u svoje ruke.

Dosta im je, kažu, štosvaki put Fondu moraju da dokazuju da su invalidi. To je, tvrde, osim očiglednog poniženja, jer noga i ruka sigurno neće narasti, i trošenje vremena i novca.

Odlasci kod doktora, papirologija, i odbijenice su im dosadile. I dolazak do banjskog liječenja je, poručuju, postao naučna fantastika, jer jednom godišnje, kako je propisano, dobiju ga samo rijetki srećnici. Zato su na sastanak sa ministrima rada i zdravlja i direktorom Fonda odlučili da igraju na sve ili ništa.

– Ponižavanja koja mi doživljavamo od administracije su neviđena. Ja sam, istrajaću u ovoj svojoj borbi. Ja sam ovdje došao jer imam pravo na svoja kolica. Došao sam po svoja kolica, ja ću svoja kolica danas i da dobijem – rekao je Milovan Marković iz Udruženja ratnih vojnih invalida “Slankamenac”.

Uz sva upozorenja, kažu, sastanak sa Dejanom Kusturićem i Milenkom Savanovićem i nije tako loše prošao. Ako ništa, dobili su obećanja, koja su ih, bar zasad smirila.

– Što se tiče Fonda, u narednih mjesec dana smo dogovorili da izmjenimo pravilnik o banjskom liječenju i da ona prava koja bi oni trebalo da imaju u prioritetu rješavamo – kaže Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

– Nema razloga da invalidi ubuduće dobijaju novčanu vrijednost tih pomagala, u vrijednosti u kojoj ona koštaju, ali sa akcentom na kvalitet. Mislim da će sve to biti završeno do kraja godine, kada su u pitanju procedure, a onda, naravno, preko Ministarstva će se planirati sredstva, najvjerovatnije za narednu godinu – rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Da bi ratni vojni invalidi, umjesto pomagala, dobijali novac, moraće da se mijenja Zakon o pravima boraca i vojnih invalida. Do sada, pravo na kolica ili protezu, kao i sva propratna pomagala, dobijali su preko Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko se obećanja ispune, novac će se obezbjeđivati preko resornog ministarstva. Do jeseni, poručuju RVI, nadležnima daju rok da riješe dugogodišnje probleme.

(IZVOR: ATV)
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA