Logo-Glas

Razbijanje mitova o zdravoj ishrani

8. Februara 2019.

hranaJesu li zelene paprike otrovne? Gubi li vaš organizam previše tečnosti ako pijete kafu? U koje doba dana je najbolje jesti? Poplava mitova o zdravoj ishrani zbunjuje mnoge ljude. Evo šta o šest popularnih uvjerenja kažu njemački stručnjaci.

Članovi Njemačkog udruženja za ishranu (DGE) kažu da bi prema mnogim mitovima o ishrani trebalo imati zdravu dozu skepticizma, kao i da treba nastojati da ustanovite ima li u njima i zrnce istine.

Mit: Crni hljeb je stariji od bijelog

Među proizvodima od žitarica, poput hljeba, rezanaca, pirinča i brašna, najzdraviji su oni od punog zrna, kaže Silke Restemejer iz DGE.

“Namirnice od cijelog zrna garantuju vam duži osjećaj sitosti, a istovremeno sadrže više hranljivih sastojaka od proizvoda od bijelog brašna.”

Važno je istaći da nije baš svaka vrsta crnog hlijeba ili sa sjemenkama napravljena od cijelog zrna.

“Neke vrste hljeba tamnu boju dobiju zahvaljujući ekstraktu slada koji se u njih dodaje, a u nekim vrstama hljeba od sjemenki ima samo sjemenki suncokreta.”

Mit: Zelene paprike su otrovne

Nezrele paprike sadrže solanin.

“Riječ je o otrovu koji biljku štiti od štetočina”, objašnjava Harald Seic iz DGE. Kada konzumiraju previše zelenih paprika, neke osobe mogu osjećati simptome kao što su blaže glavobolje ili bolovi u želucu.

Međutim, odrasla osoba bi morala da pojede jako veliku količinu zelenih paprika da bi joj se javili ozbiljni zdravstveni problemi.

Mit: Kafa je diuretik, ispijanje utiče na gubitak tečnosti

“Nije štetno uz šoljicu kafe popiti i čašu obične vode, ali nije neophodno”, kaže Silke Restemejer.

Kafa, poput ostalih napitaka, spada u dnevnu količinu tečnosti koja je potrebna vašem organizmu.
Mit: Zamrznuto povrće se može čuvati ”zauvijek”

“Zamrzavanje namirnica je odličan način da se neke vrste hrane dugoročno očuvaju”, kaže Silke Restemejer.

Kad se čuvaju na minus 18 stepeni, većina hranljivih sastojaka, ukus, ali i izgled ostaju netaknuti. Međutim, s vremenom dolazi do razgradnje namirnica, što znači da duboko smrznuta hrana u jednom trenutku više nema dobar ukus.

Savjet: “Na ambalažu upišite datum kada ste zamrzli namirnice, sadržaj i količinu, pa ćete tačno znati koliko je stara.”

Mit: Ako jedete kasno uveče, ugojićete se

“Ako svakodnevno jedete hranu bogatu kalorijama, dobićete na težini. Ako u organizam unosite premalo kalorija, gubićete na težini”, jednostavno je pojasnila nutricionistkinja Monika Bišof.

Za osobe koji spadaju u grupu ljudi sa normalnom težinom irelevantno je u koje vrijeme jedu.

“Ali ako osoba želi da izgubi na težini, bilo bi uputno da pokuša da prestane da jede prije spavanja ili noću”, kaže Monika Bišof i dodaje da je nekim osobama jednostavnije da preskoče obrok u večernjim satima nego tokom dana.

Mit: Alkohol poslije jela pospješuje probavu

“Lijepo je završiti obrok malom čašicom likera ili rakije, ali to vašoj probavi neće pomoći”, kaže Silke Restemejer.

Alkohol podstiče proizvodnju kiseline u želucu, a ona stimuliše nastanak enzima koji pomaže u probavi bjelančevina. Digestivi ne pomažu u procesu probavljanja masne hrane, dodaje Silke Restemejer, navodeći da se alkohol, najčešće, u probavnom sistemu preradi mnogo brže od masti.
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA