Logo-Glas

Republici Srpskoj prijete nove poplave

10. Septembra 2014.

Voda na putu, poplavaNadležne institucije u RS zbog najavljenih obilnih padavina u naredna tri dana upozoravaju građane koji žive uz vodotokove i bujične potoke na mogućnost njihovog izlivanja i pozivaju ih na oprez i pripravnost.

Tako su od danas ujutru sve nadležne službe za odbranu od poplava u Novom Gradu u prvom stepenu pripravnosti, a preventivno je napunjeno 2.000 vreća.

Snježana Railić, načelnica opštine, kazala je kako je sačinjen i plan evakucije građana u slučaju da to bude potrebno.

– Sve službe moraju biti spremne iako se nadamo da planirane mjere neće biti potrebne – kazala je Railićeva.

Inače, prognoze najavljuju padavine na zapadu oko 80 litara po kvadratnom metru, ponegdje i do 100 litara, a na jugu i do 150 litara po kvadratnom metru. Povećana opasnost od poplava očekuje se za grad Prijedor i opštine Novi Grad, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu.

Preventivno se djeluje i u Prijedoru, gdje je Štab za vanredne situacije grada stavio u stanje pripravnosti sve subjekte zaštite i spasavanja, kako bi, u slučaju potrebe, na vrijeme preduzeli potrebne mjere.

– Gradski štab za vanredne situacije preporučuje građanima koji žive u zonama potencijalnog poplavnog rizika da prate medije i situaciju na terenu kako bi, u slučaju potrebe, na vrijeme preduzeli preventivne mjere zaštite – navodi se u saopštenju.

Isto saopštenje izdali su i lokalni štabovi u Kostajnici, Bijeljini i Banjaluci.

Stručnjaci “Voda Srpske” upozorili su nadležne u lokalnim zajednicama koje se nalaze u slivu rijeke Save na kritične tačke, gdje je u toku priprema nasipa za odbranu od mogućih poplava.

Saša Avakumović, pomoćnik direktora, kazao je da se duž savskog nasipa u RS preduzimaju privremene mjere kako bi se rijeka zadržala u koritu.

Situacija će se pomno pratiti i u Šamcu, gdje iz Civilne zaštite kažu da procjene pokazuju kako ovo područje ne bi trebalo da bude ugroženo najavljenim padavinama. Boro Bogdanović, rukovodilac opštinske Civilne zaštite, kazao je kako se u skladu sa zaključcima i prijedlozima mjera Republičke uprave Civilne zaštite pristupilo realizaciji preventivnih mjera iz Operativnog plana zaštite i spasavanja od poplava.

Željka Cvijanović, premijerka RS, pozvala je sve nadležne republičke i lokalne institucije da preduzmu preventivne mjere kako bi bili u pripravnosti povodom najavljenih obilnih padavina, koje se očekuju u Srpskoj.

U Doboju su, takođe, u pripravnosti zbog najavljenog nevremena, a u njega bi, kako stvari stoje, mogli ući pojačani za nove snage.

Naime, danas je završena obuka predstavnika zajednica etažnih vlasnika za slučajeve prirodnih i drugih nepogoda, na koju je bilo pozvano njih 360, a od kojih se odazvalo nešto oko 60 odsto.

– Cilj obuke je da se stanovništvo pripremi i uključi u sistem uzajamne i lične zaštite u slučaju prirodnih nepogoda, a obuhvata stečena iskustva iz majskih poplava, te preventivne mjere zaštite u slučaju požara i zemljotresa – kazao je Milko Vidaković, šef Civilne zaštite Doboj.

Prema njegovim riječima, Civilna zaštita je nabavila 50.000 vreća i pjesak koje će postavljati na svim kritičnim tačkama koje su i prije bile plavljene.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA