Logo-Glas

REŠIĆ: U Tesliću specifična situacija

31. Avgusta 2019.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas Srni da ministarstvo koje predvodi još čeka stav Republičke izborne komisije /RIК/ o sprovođenju referenduma za opoziv načelnika opštine Teslić.

“Кada je riječ o ovoj lokalnoj zajednici, situacija je jasna zato još čekamo stav RIК-a koji je bio dužan da ga dostavi, jer je tako propisano Izbornim zakonom Republike Srpske. Iako nismo u obavezi, tražili smo da nam bude dostavljen prije 10 dana i očekujemo da stav dobijemo”, rekla je Rešićeva.

Ona je podsjetila da Opština Teslić ima specifičnu situaciju, jer Skupština ove lokalne zajednice nije usvojila izvještaj o sprovođenju referenduma za opoziv načelnika opštine.

“Osim ovoga, stav RIК-a nam je potreban da bismo mogli da djelujemo prema Vladi Srpske na zakonski propisan način. Кada dobijemo stav infomisaćemo Vladu o daljem djelovanju”, dodala je Rešićeva.

Govoreći o situaciji u Prijedoru, Rešićeva je istakla da je problematično što oni kojima su građani povjerili mandate nisu pročitali Zakon o lokalnoj samoupravi.

“Načinili su određene propuste na sjednici Skupštine Grada Prijedora u februaru ove godine i po službenoj dužnosti smo ih u martu upozorili da treba da isprave nepravilnosti. Dali smo im rok od 30 dana, a dobili smo odgovor da imaju većinu i mogu da rade na takav način”, kaže Rešićeva.

Ona je napomenula da je naredni korak propisan zakonom da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave uputi Vladi zahtjev o obustavi odluka Skupštine Grada Prijedora, jer nisu u skladu sa važećim propisima.

“Tu nema ničega ličnog, niti problematičnog, jer zakonom je sve jasno propisano. Sada je predmet u sudu, a kakva god sudska odluka da bude dužni smo je sprovoditi”, rekla je Rešićeva.

Načelnik Teslića Milan Miličević ranije je najavio da će pokrenuti upravne sporove protiv Republičke izborne komisije Republike Srpske i Ministarstva uprave i lokalne samouprave i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih u tim institucijama zbog kršenja Izbornog zakona i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Predstavnici skupštinske većine u Prijedoru tvrde da je Rešićeva na prijedlog svojih stranačkih kolega iz DNS-a poništila četiri rješenja Skupštine grada Prijedora jer ne odgovaraju interesima njene stranke, kojima su razriješeni dotadašnji i imenovani novi članovi gradske Кomisije za izbor i imenovanja i Odbora za žalbe.

(IZVOR: SRNA/FOTO: Arhiva)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA