Logo-Glas

RIHARD AUER: Od pionira ulaganja do počasnog građanina Dervente

13. Avgusta 2019.

DERVENTA – Hrabrost i povjerenje uz koje je zakoračio na tlo Dervente, a potom i razvio jedno od najuspješnijih preduzeća na području opštine, ali i Republike Srpske, dovoljni su razlozi da direktor kompanije „Digital elektronik“ Rihard Auer ponese titulu počasnog građanina.

Ovom Austrijancu na svečanoj sjednici Skupštine, povodom Dana opštine, 28. avgusta, biće uručena Povelja počasnog građanina sa zlatnim grbom opštine.

Auer je prvi ozbiljan strani investitor na području opštine, probio led budućim ulagačima, a u Derventu je došao na preporuku direktora kompanije „Gatarić“ Bojka Gatarića.

Bio je to, kasnije će se pokazati, ogroman iskorak, s obzirom da su, rukovodeći se njegovim primjerom, u Derventu tokom posljednjih godina stigli brojni strani investitori.

Auer je rođen 1953. godine u Ebenau, u blizini Salzburga, u Austriji. Školovao se za mehaničara kancelarijskih mašina, a zanatski ispit položio je 1978. godine. Iste godine u Austriji je osnovao „Digital elektronik GmbH“, a od 1998. godine proizvodni pogon je lociran u mjestu Tamsveg kod Salzburga.

Od 2005. godine poslovno je, kao klijent „Mreže netvork“, povezan sa Derventom, a 2012. godine osnovan je „Digital elektronik“ koji je preuzeo više od 120 radnika „Mreže netvork“.

„Digital elektronik“ u Austriji zapošljava 240 radnika, a u Derventi 203, a preduzeće je kompletan ponuđač mehatroničkih usluga.

Osnov razvoja i proizvodnje su proizvodi u oblasti sistema pristupa i parkiranja, kazino-automatizacija, savremena tehnologija osvjetljenja i komponente za LED operativna svjetla.

Kompanija, čiji je Auer vlasnik, time je prokrčila put i primjeni savremenih tehnologija u proizvodnji u Derventi, te pružajući šansu zaposlenima da se usavršavaju i prate svjetske trendove u digitalnoj industriji. Osim toga, zahvaljujući saradnji sa svjetski priznatim kompanijama iz ove oblasti, „Digital“ je Derventu predstavio i na svjetskoj poslovnoj sceni, dorinijevši širenju imidža o opštini koja je dobar domaćin stranim ulagačima.

Rado dolazi u Derventu

Doprinos Riharda Auera privrednom razvoju i afirmaciji Dervente u posljednje dvije decenije, ogromni su, a u prilog obrazloženju za Povelju počasnog građanina ide i činjenica da u Derventu i više nego rado svraća. Osim u proizvodnom pogonu, gdje sa radnicima radi na unapređenju procesa proizvodnje, Auer je tokom boravka u Derventi često viđen u šetnji i druženju sa prijateljima.

(IZVOR: Derventski list)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA