Logo-Glas

Rješavanje problema na obalama rijeke Bosne

28. Marta 2015.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Inspektorata, Javne ustanove "Vode Srpske", lokalne zajednice i Vodoprivrednog preduzeća "Ušće Bosne" ŠamacŠAMAC – Sve probleme na obje obale rijeke Bosne u opštini Šamac zajedno će rješavati predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Inspektorata, Javne ustanove “Vode Srpske”, te opštine Šamaca i Vodoprivrednog preduzeća “Ušće Bosne”.

Pomoćnik ministra za resor voda u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mihajlo Stevanović izjavio je novinarima, nakon posjete lokacijama gdje se vrši uređenje i sanacija korita Bosne u opštini Šaamca, da je najveći problem na onim dijelovima gdje vode urušavaju obje obale.

– Za lokalitet Daulije u Crkvini smo prije dvije godine uradili dokumentaciju, izabrali izvođača radova, dali avans. Međutim, imali smo nesreću da su bile poplave, pa su sada ovdje vode koje ne dozvoljavaju rad – kaže Stevanović.

On kaže da je pitanje da li se projekat može prilagoditi novonastalim uslovima, jer je 80 metara obala sa desne strane pomjerena prema putu Šamac – Modriča samo za nekoliko mjeseci.

– Problem je i eksplatacija šljunka koja se ne provodi tako da se vadi materijal iz samog vodotoka da bi se poboljšao proticajni profil i smanjile erozije na suprotnoj strani. Zatekli smo vađenje materijala i van korita i na poljoprivrednom zemljištu i kasnije tu dođu vode i preliju i devastiraju znatno veće površine – kaže Stevanović.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Milan Simić kaže da mu je žao što nije ranije počelo provođenje ovog projekta i da u Šamcu insistiraju na poštovanju Zakona o vodama u kome piše da se obavezno uvažava mišljenje lokalne zajednice.

Pomoćnik direktora “Voda Srpske” Saša Avakumović rekao je da će problemi biti zajednički rješavani, te da će akcenat biti na uređenje korita rijeke.

– Na terenu smo uočili još neke druge nedostatke koje ćemo zajednički otkloniti. Obala nije bila ovako urušene kao prije pravljenja projekta i situacija je bila drugačija prilikom pripreme dokumentacije.

(IZVOR: SRNA)

 

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA