Logo-Glas

RS: Za 5 godina čak 40.000 penzionera

15. Januara 2015.

penzioneri penzijaRepublika Srpska je u novu godinu ušla sa rekordnim brojem penzionera. Prema najnovijim podacima, Fond PIO broji 249.279 korisnika, 204.000 u Republici Srpskoj i 45.000 u inostranstvu. Mesečna tranša za penziju neto iznosi 79,5 miliona maraka, a bruto iznosi 80,7 miliona.

Kad se ove brojke uporede sa onima iz 2009. godine, kad je na spisku Fonda PiO bilo 219.617 penzionera, vidi se da je u proteklih pet godina broj najstarijih građana Srpske porastao za 40.000!

Tihomir Joksimović, portparol PIO RS, kaže za “Novosti” da je isplata penzija u Republici Srpskoj redovna, mesec za mesec, sve penzije za proteklu godinu, kao i za prethodni period, isplaćene su redovno, i nema nikakvih dugovanja prema korisnicima.

Ako se uporedi broj radnika u Srpskoj koji iznosi 280.511 i broj korisnika prava na penziju – 249.279, trenutno taj odnos iznosi 1,14:1, što je, prema rečima Tihomira Joksimovića, nepovoljno.

– Slično je u svim državama bivše SFRJ, ali i u mnogim evropskim državama. Ipak, njihove ekonomije su snažnije. Sa većim brojem osiguranika, automatski bi i iznos sredstava po osnovu doprinosa bio veći, jer on čini oko 82 odsto svih prihoda Fonda, pa bi se onda tako olakšalo prikupljanje sredstava, a time i isplata penzija – objašnjava Joksimović.

U Fondu PIO kažu da je veliki problem u Republici Srpskoj, jer mnogi radnici nemaju uplaćene doprinose, zbog čega trpi Fond.

– Za oko 22.000 osiguranika poslodavci ne uplaćuju doprinos više meseci, pa i godina. Akumulirani dug poslodavaca prema Fondu po osnovu doprinosa premašio je 400 miliona maraka. Ipak, isplata penzija biće redovna i ne može se dovoditi u pitanje.

Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS ,kaže za “Novosti” da rekordan broj penzionera vodi Republiku Srpsku u bankrot, ukoliko se ne promeni odnos Vlade RS prema poslodavcima.

– Mi u Republici Srpskoj imamo dobre zakone. Ali, poslodavci, opterećeni mnogim nametima i taksama, teško mogu da poplaćaju sve obaveze, zbog čega trpe pre svega radnici – kaže Rakulj.

On dodaje da je veliki probelem i broj zaposlenih koji godinama stagnira i raste minimalno prema rastu broja penzionera.

– Vlada RS mora više da radi na otvaranju radnih mesta i poboljšanju poslovnog ambijenta. Jer, ako nema investitora i otvaranja fabrika, onda ćemo teško moći da isplaćujemo penzije. Zasad je to još moguće, ali do kada će biti tako, veliko je pitanje – kaže Rakulj.

 REŠENjE – NOVA RADNA MESTA

Ekonomisti kažu da je ovakav penzioni sistem održiv sve do trenutka do kad Fond PIO može da se zadužuje kod banaka za kredite. Onog trenutka kad bude prezadužen, to će biti krah penzionog sistema u Srpskoj.

– Rešenje su nova radna mesta i to u realnom sektoru. Sve ostalo vodi u finansijsku propast – kažu ekonomisti.

(IZVOR: Novosti)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA