Logo-Glas

Rudnik i termoelektrana “Stanari” najbolji u grinfild investicijama

9. Decembra 2014.

20141209182127_277736Agencija za promociju stranih investicija /FIPA/ izabrala je preduzeće EFT Rudnik i termoelektrana “Stanari, Doboj” za najznačajnijeg investitora u 2013. godini u BiH u kategoriji grinfild investicija.

Plaketu potpredsjedniku “EFT grupe” Zoranu Ivkoviću uručila je na ceremoniji u Sarajevu direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Jelica Grujić i tom prilikom istakla da su u 2013. godini najznačajnije strane investicije bile iz Velike Britanije, Srbije, Austrije i Njemačke.

Ona je napomenula da su u prvih šest mjeseci ove godine najznačajnije investicije stigle iz Rusije, Srbije i Austrije.

– Strani investitori, koji su već u BiH, dobijaju na značaju, te ostvarivanje komunikacije sa njima predstavlja dodatni podstrek za nova ulaganja. Svi investitori koji su opredijeljeni za nova ulaganja u ovim ekonomski teškim vremena i koji povećavaju broj zaposlenih su nam veoma važni – rekla je Grujićeva.

Potpredsjednik EFT grupe Zoran Ivković istakao je da priznanje predstavlja podsticaj, posebno što je riječ o grinfild investiciji koja znači da se krenulo od nule.

– Nismo kupovali firme, nego smo krenuli od nule kada smo prije 20 godina osnovali firmu sa idejom da trgujemo strujom, što i danas radimo jer nam je to osnovna djelatnost – rekao je Ivković.

On je naglasio da se 2004. godine krenulo u razvijanje investicije, odnosno pravljenje prve termoelektrane na području biveše Jugoslavije, u poduhvat na koji se 35 godina niko nije odlučio.

– To su nekada radile države. To je teško, zahtjevno i traje dugo pa nam je drago da i drugi ljudi to spoznaju – dodao je Ivković.

Priznanje najznačajniji investitor u kategriji “Akvizicija/Privatizacija” uručeno je direktoru “G-Petrola” Sarajevo, mreža benzinskih pumpi “Gasprom” Branku Radujku koji je istakao da mu ova nagrada mnogo znači.

– Došli smo na tržište BiH kada je investiciona aktivnost u regionu bila na mnogo nižem nivou nego što je to bio slučaj ranije. Došli smo da ostanemo i da donesemo kvalitet iz naše savremene rafinerije iz Pančeva, ali i da donesemo nešto novo kada je riječ o uslugama potrošačima – rekao je Radujko.

On je dodao da se investiranje u BiH čini kao dobar izbor jer se, i pored svih specifičnosti u ovoj zemlji, naročito u regulatornom smislu, pokazala kao dobro mjesto za investiranje.

– Iznos naše investicije u 2013. godini bio je oko 60 miliona evra, a naša dobra iskustva prenosimo i drugim – napomenuo je Radujko.

U kategoriji otvaranje novih radnih mjesta izabrana je fabrika “Napko beds” Petrovo, dok je firma “Intervork” Bosanski Petrovac najznačajniji investitor u kategoriji “Zajedničko ulaganje”.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA