Logo-Glas

ŠAMAC: Edukovano lice za rad sa djecom koja imaju teškoće u razvoju

5. Februara 2018.

Шамац - Тутњевић, МилкићŠAMAC
– Centar za socijalni rad Šamac edukovao je kroz Unicefov projekat “Centar za rani rast i razvoj djece” jednog stručnog radnika za rad sa djecom kod koje je zabilježeno kašnjenje u razvoju.

Direktor Centra Anka Tutnjević rekla je Srni da je za ovu djecu obezbijeđena literatura, materijal za rad, te da je edukacija stručnih radnika završena krajem prošle godine.

– Sa našim aktivnostima upoznaćemo pedijatra u Domu zdravlja i roditelje djece iz obdaništa. Nadamo se da će roditelji čija djeca imaju problem u razvoju prepoznati naše usluge i da će nam se javiti u narednom periodu. Mi smo u decembru počeli rad sa djetetom uzrasta četiri i po godine – navela je Tutnjevićeva.

Specijalni pedagog u šamačkom Centru za socijalni rad Veljko Milkić istakao je da rani razvoj podrazumijeva razvoj djece od rođenja do šeste godine, te da u Centru posjeduju instrumente i alate za detekciju odstupanja.

– Nakon toga, izrađuje se razvojni program i počinje rad sa djecom – naglasio je Milkić.

On kaže da Centar posjeduje opremljene prostorije, u skladu sa Unicefovim standardima.

– Rana detekcija je osnova za intervenciju. Što ranije počnemo sa stimulacijom razvoja, dijete će manje kasniti za vršnjacima. Do šeste godine razvije se 90 procenata mozga i do tada se najviše može vršiti određeni uticaj – dodao je Milkić.

On je rekao da tokom rada sa djecom u Centru roditelji dobijaju instrukcije za rad kod kuće.

Projekat “Centar za rani rast i razvoj djece” sprovodi Unicef u saradnji sa nevladinom organizacijom “Edus” iz Sarajeva.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA