Logo-Glas

ŠAMAC: FK “Borac” proslavio vijek postojanja i rada (FOTO)

21. Juna 2019.

ŠAMAC – Svečana Akademija povodom 100 godina postojanja Fudbalskog kluba „Borac“ iz Šamca održana je u kino sali gdje su dodijelјena priznanja najbolјim najzaslužnijim za ovaj veliki jubilej.

Obilјežavanju ovog jubileja prisustvovali su ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić, generalni sekretar FSRS Goran Ćejić, pomoćnik ministra porodice omladine i sporta Dragan Jaćimović i šef kabineta zamjenika ministra civilnih poslova Miodrag Rosić, predstavnik odsjeka za međunarodnu saradnju i razvoj sporta u Ministarstvu civilnih poslova BiH Velibor Vasović, predstavnici sportskog, kulturnog i privrednog života sa ovih prostora.

Na svečanoj akademiji dodijelјeno je 16 zlatnih Plaketa sportskim radnicima koji su dali doprinos u radu i afirmisanju FK „Borac“.

Dodijelјeno je i 49 srebrnih Plaketa, te 22 povelјe fudbalerima koji su, osim za FK „Borac“ nastupali i za klubove u saveznom rangu takmičenja u SFRJ i svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Ovom prilikom dodijelјeno je 18 Povelјa sportskim organizacijama i klubovima i drugim pravnim licima koji su doprinijeli razvoju FK „Borac“ i njegovali dugogodišnja sportska prijatelјstva.

„FK „Borac“ je posebna lјubav i od kada postoji pa sve do danas bio je jedna vrsta društvene artikulacije, onaj koji usmjerava, koji je lider i koji zna način da se bori i poštuje. Drago mi je da je na takav način priređeno i ovo veče“, rekao je Đokić na sinoćnoj svečanoj akademiji.

On je naveo da FK „Borac“ označava napredak, borbu za uspjeh i razvoj „Klubova koji su u to vrijeme nastajali ima mnogo i nose različite nazive „Jedinstvo“, „Proleter“, „Radnički“, „Pobjeda“ i drugi. Dakle u svemu tome je mnogo više od simbolike, to je bio društveni pokret“, naveo je Đokić.

On je dodao da su fudbalski klubovi u tom periodu, a i poslije toga, bili nosioci društvenih aktivnosti, te da su se lјudi oko njih okuplјali da vide koliko su vješti, razmjenjuju utiske o sportu i životu u zajednici, te kako mogu da doprinesu svojoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević istakao je da je sinoćno veče „crno-bijelih“ i proslava obilјežavanja prvih 100 godina FK „Borca“ kruna svih manifestacija koja je imala za cilј da se sjetimo svih lјudi koji su dali svoj doprinos ovom klubu.

„Kroz klub je prošlo desetine trenera i stotine igrača. Zaslužuje da bude sinonim za grad Šamac. Igrati za „Borac“ danas, juče i sutra znači igrati za ovaj grad. Zbog toga smo uspjeli da cijela 2019. godina bude u znaku ovog kluba“, rekao je Milićević.

Zahvalјujući svima predsjednik FK „Borac“ Blagoje Simić rekao je da se svečanom akademijom i „crno-bijelom“ večeri završavaju aktivnosti oko proslave 100 godina ovog kluba.

„Aktivnosti su odgovarale velikom klubu kao što je „Borac“. To je podržala i opština. Očekujem da će FK „Borac“ u narednom periodu raditi još bolјe na svim selekcijama, stvarati mlade igrače i biti prepoznati“, naveo je Simić.

Generalni sekretar Fudbalskog Saveza Republike Srpske Goran Ćejić rekao je da je ponosan na činjenicu da je FK „Borac“ stao u red stogodišnjaka, te se nada da će proslavlјati još mnogo godina zajedno sa njima.

„Fudbalski Savez Srpske uzeo je svoje učešće i uručio novčanu pomoć i posebnu plaketu FK „Borac“ iz Šamca. Ovaj klub je prisutan od 1992. godine, od osnivanja Saveza i to je naš važan segment“, naveo je Ćejić.

On je istakao da je FK „Borac“ u potpunosti opravdao svoje ime 2014. godine kada se kao klub koji je najviše stradao u poplavama izdigao i postigao rezultate.

Fudbaler Ilija Katić bio je najbolјi igrač, najbolјi centarfor druge lige Jugoslavije, igrao je u beogradskom „Partizanu“, ostvario svoje snove i od grada Ciriha dobio klјučeve.

On je istakao da je vezan za Šamac i FK „Borac“, te da mu je srce puno svaki put kada dolazi u Šamac.

„Bio sam 22. dijete u porodici, a lјudi kažu da ta djeca ili valјaju ili ne valјaju, eto ja sam valјao pa su me čuvali. Počeo sam u „Borcu“ za koji ne može svako da igra. Zato sam ponosan i danas“, rekao je Katić.

Nakon svečane akademije, u hotelu „Plaža“ održano se „Crno-bijelo veče“.

(IZVOR: Oština Šamac)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA