Logo-Glas

ŠAMAC: Heleni šansa da s osmijehom korača stazama djetinjstva

29. Januara 2019.

20190129095722-277771BANJALUKA
– Četvorogodišnja Helena Sekulić iz Šamca, koja je rođena s anomalijom noge, zahvaljujući Fondu solidarnosti, koji je obezbijedio odlazak na liječenje u Njemačku, dobila je šansu da uz pomoć ortoze normalno hoda, pleše i igra se sa vršnjacima, bez straha da će jedan pogrešan korak izazvati bol i suze na njenom licu.

Helena je jedno od djece iz Republike Srpske kojima je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu pružio priliku da izbore najvažniju životnu bitku, za zdravlje. I dok veselo pokazuje nove plesne korake, ova hrabra djevojčica kaže da bi kada poraste voljela da bude veterinar.

– Volim životinje, najviše kuce i mace. Voljela bih da budem veterinar i da ih liječim kada ih nešto boli – kazala je za “Glas Srpske” ova plemenita djevojčica. Recitujući stihove pjesmice koju je naučila u vrtiću, ne skida osmijeh sa lica i toplim pogledom topi i najhladnije glečere. Uz oca i majku, kaže, najviše voli mlađeg brata Dušana. Srećna što može da se igra sa vršnjacima, bez straha da će povrijediti nogu prilikom pada, ponosno priča o drugarima i simpatijama iz vrtića.

Za roditelje Jovanu i Slađana Sekulića borba za zdravlje njihove kćerke najvažniji je životni zadatak. Pogleda uprtog u djevojčicu smeđe kose i razdraganog lica, majka Jovana je ispričala koliko je borbe, uzdaha i neprospavanih noći iza njih.

– Heleni je odmah po rođenju uočeno skraćenje desne noge, koje je tada bilo dva-tri centimetra, a sada je već dostiglo sedam centimetara. Dijagnostikovan joj je nedostatak lisne kosti i dva prsta. Već sa mjesec dana imala je operaciju stopala koja nije dala rezultate – kroz suze je ispričala Jovana, dodajući da su obilazili klinike i ljekare širom Srpske i Srbije ne bi li pronašli lijek za svoju djevojčicu.

Nakon što je ostala u drugom stanju, Jovana, koja je master etnomuzikologije, izgubila je posao u školi, a trenutno su i suprug i ona nezaposleni. Uz bitku za zdravlje kćerke, njih dvoje biju i onu za opstanak porodice. Jovanin brat im je, kažu, najveći oslonac i podrška.

– Bez novca je teško tražiti izlaz iz situacije u kojoj smo se našli. Sve prethodne operacije smo plaćali, a uz to idu i troškovi putovanja. Bez Fonda solidarnosti ne bismo uspjeli. Svaki dan za Helenu znači mnogo i sve što uspijemo da uradimo do njene 15. godine uradili smo. Brat mi je, uz supruga, najveća podrška. On nas je hrabrio i podržavao da idemo dalje, a uz to i finansijski pomagao – ispričala je Jovana. Njena kćerka je prve korake napravila tek sa 14 mjeseci.
– Počela je da joj se krivi noga od kukova. Ni kod nas, ni u Srbiji nije bilo moguće obezbijediti dovoljno dobru ortozu koja će zaustaviti krivljenje noge. Čuli smo za kliniku u Njemačkoj, gdje smo otišli na prvi pregled u junu prošle godine. Tamo su nam savjetovali da prvo bude urađena operacija koljena, stavljene pločice s unutrašnje strane koje sprečavaju da kost raste ukrivo, te da odmah uz operaciju bude urađena ortoza, koja je, u stvari, štiti od pada i omogućava lakše kretanje – dodala je Jovana.

Ona i njen suprug Slađan ističu da su im ljekari u tamošnjoj klinici vratili nadu i vjeru u bolje sutra.

– Teško je opisati koliko su bili ljubazni i kako su nam objasnili šta je potrebno. Imali smo osjećaj da razgovaramo sa članovima porodice, a ne sa vrhunskim ljekarima – rekao je Slađan.

Od jedne porodice iz Mostara saznali su za Fond solidarnosti i odmah poslali zahtjev i sve Helenine nalaze. Osim novčane pomoći, koju su dobili i za koju su veoma zahvalni, Sekulići naglašavaju i razumijevanje i podršku koju im je pružila direktorica fonda Jasminka Vučković.

– Dok smo čekali da zahtjev bude odobren, doktorica Jasminka me je pozvala, razgovarala sa mnom kao roditelj i pokazala veliko razumijevanje. Ohrabrila me je da ne posustanem, a to, vjerujte, nema cijenu – kazala je Jovana. Njihovoj sreći nije bilo kraja kada su dobili pozitivan odgovor iz fonda, a u klinici u Njemačkoj, dodala je Jovana, proveli su tri sedmice. Pred Helenom je dug period oporavka i još nekoliko operacija, ali ova hrabra djevojčica i njeni roditelji spremni su da se uhvate u koštac sa svime što ih čeka i ničemu neće dozvoliti da im izbriše osmijeh sa lica.

Troškovi liječenja

U Fondu solidarnosti ističu da je maloj Heleni odobren zahtjev za liječenje u “Šon Klinik Fogtarojt” u Njemačkoj.

– Za njeno liječenje, izradu i plasiranje neophodne ortoproteze Fond solidarnosti odobrio je i uplatio 13.230 evra – naveli su u fondu.
(IZVOR: Glas Srpske)

Komentari

One Response to ŠAMAC: Heleni šansa da s osmijehom korača stazama djetinjstva

  • Izuzetno se radujem što se i sva šamačka opština solidarisala sa malom Helenom i njenim divnim roditeljima, te se odazvala na mnoge humanitarne akcije da se skupi što više novca neophodnog za njeno liječenje. Nadajmo se da će se sve dobro okončati!

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA