Logo-Glas

ŠAMAC: I ljekovito bilje obuhvaćeno podsticajima

4. Jula 2018.

Шамац - Светозар ЕвђићŠAMAC
– Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević donio je Pravilnik o uslovima korištenja i raspodjeli sredstava za razvoj poljoprivrede i sela, a budžet za ovogodišnje podsticaje je povećen i iznosi 110.000 KM.

Savjetnik načelnika opštine Svetozar Evđić rekao je da je u novom pravilniku, osim podsticaja organizovanoj proizvodnji povrća i voća, dodato i ljekovito bilje.

– To je ogroman neiskorišteni potencijal opštine. Ne mislim samo na ljekovito bilje, nego i na aromatično bilje, proizvodnju bijelog luka i drugog ljekovitog bilja – istakao je Evđić.

On je dodao da je poseban akcenat stavljen na proizvodnju povrća i cvijeća u zaštićenom prostoru.

– Ovaj značajan potencijal je obnovljen putem niza projekata poslije poplava. Opština je i prošle godine davala podsticaje za nabavku nove opreme i proširenje proizvodnje, a tako je i ove godine. Pojedinci mogu koristiti četiri podsticaja, a prije su mogli tri – naglasio je Evđić.

On je naveo da je data puna podrška uzgoju pčela, pri čemu gornja granica nije limitirana na 50 košnica, a pravo na podsticaje imaju svi koji su upisani u registar pčelinjaka pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

– Stavili smo akcenat i na zajedničke projekte koje opština Šamac sprovodi sa različitim organizacijama. Riječ je o sufinansiranju projekata. Od posebnog značaja za opštinu je realizacija IFAD /International Fund for Agricultural Development/ programa, gdje imamo direktnu podršku proizvođačima i njihovim udruženjima – rekao je Evđić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bude više projekata biće obezbijeđena sredstva za njihovu realizaciju.

Evđić je rekao da je obezbijeđena i vanredna pomoć u slučaju lokalnih elementarnih nepogoda i uvećana u odnosu na prethodnu godinu.

On je rekao da su, osim podsticaja za duvan za koji je rok 15. decembar, svi rokovi pomjereni na 31. oktobar kako bi bili obrađeni zahtjevi, te u preostala dva mjeseca izvršena isplata prema rješenjima.

– Po objavljivanju Pravilnika zaprimili smo pet zahtjeva za isplatu podsticaja, a krajnji datum je 31. oktobar kada ćemo donijeti rješenja i početi sa isplatom po rješenjima za 2018. godinu – dodao je Evđić.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA