Logo-Glas

ŠAMAC: Izdašna pomoć obnovila život opštine

15. Maja 2018.

Шамац - поплавеŠAMAC
– Majske poplave 2014. godine nanijele su katastrofalnu štetu opštini Šamac, koja, prema prihvaćenoj metodologiji, iznosi više od 100 miliona KM.

– To je direktne šteta, ali je indirektna mnogo veća – ističe za Srnu savjetnik načelnika opštine Svetozar Evđić, dok načelnik opštine Đorđe Milićević napominje da je znatan dio sredstava Vlade Srpske i raznih međunarodnih institucija i donatora uložen nakon poplava.

Шамац - поплавеEvđić naglašava da su se obnovi Šamca pridružile mnoge institucije i pojedinci.

– Prvobitna pomoć, veoma značajna, bila je od naših komšija stanovnika opštine Gradačac, koji su sa čamcima dovozili pomoć u hrani, vodi, prihvatali bolesnike i time ispoljili veliku humanost – kaže Evđić.

On ističe da je Vlada Republike Srpske od samog početka – neposredno uoči poplava, na sam dan poplava, kao i u prvim danima poplava dala nekoliko ministara koji su bili na raspolaganju Štabu za vanredne situacije, dok nije uspostavljena pomoć kroz druge institucije.

– Pomoć kroz institucije pružana je putem Vlade Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, Crvenog krsta, Oružanih snaga BiH, Savjeta ministara, raznih ambasada, nekih međunarodnih organizacija…

Stigla je pomoć sa Tajlanda, iz Poljske, Turske, a UNDP je od prvog momenta aktivnost usmjerio na pomoć stanovništvu i hitnom oporavku i prevazilaženju problema koje smo imali sa poplavama – naglašava Evđić.

Шамац - водоторањIzvršena je precizna evidencija sve pomoći koja je u Šamac došla i ona je prešla 54 miliona KM, a najveći iznos pojedinačno svakako je dala Vlada Srpske kroz vaučere – 13,5 miliona KM, kroz pomoć poljoprivredi, privredi i nizom drugih projekata.

Na drugom mjestu je UNDP, čija je podrška realizaciji konkretnih projekata na ovom području, osim pomoći poljoprivredi i privredi raznim projektima nevladinim organizacijama, ali i značajnim infrastrukturnim radovima veća od 10 miliona KM.

Шамац - зграда општинеZahvaljujući tim sredstvima obnovljeni su Dom zdravlja, osnovna i srednja škola, obdanište, Centar za socijalni rad, sportski kompleks gradskog stadiona u Šamcu, zgrada opštine, vatrogasna jedinica…

Kao značajan donator javila se svjetska i evropska kuća fudbala putem Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog saveza BiH.
Vlada Velike Britanije sufinansirala je izgradnju nasipa na rijeci Savi, pomogla je i Vlada Švedske, pa “Vorld vižn”, kao organizacija koja se u prvim danima poslije poplava uključila sa manjim, ali vrlo značajnim projektima koji su olakšali život stanovništvu na području opštine.

– Vlada Srbije se javila sa konkretnim projektima, mnoge humanitarne organizacije dostavom hrane, pitke vode, ali i kroz infrastrukturu. Napomenuću samo izgradnju Osnovne škole `Srbija` sa milion KM.

Шамац - Светозар ЕвђићBio je tu niz organizacija, pojedinaca, privrednih preduzeća, nevladinih organizacija koje su pružile pomoć i podršku. To treba uvjek pominjati i reći jedno veliko – hvala! – naglašava Evđić za Srnu.

Prema njegovim riječima, urađena je kompletna obnova i rekonstrukcija nasipa, gdje su vlade Srpske i Velike Britanije pomogle uređenje i realizaciju ovog projekta vrijednog više od 1,2 miliona KM.

Na rijekama Bosni i Savi, sa novim parapetnim zidom i proširenjem osnove nasipa povećana je bezbjednost.

U pomoć koju je opština dobila nije uračunata ogromna pomoć u hrani, vodi, garderobi, lijekovima i drugim potrepštinama. Tri miliona KM dobili su privrednici, a 1,2 miliona KM dobili su poljoprivrednici na tekući račun i žiro račun privrednih preduzeća.

– Obnova infrastrukture išla je putem tendera, imamo tačnu vrijednost koliko je sve koštalo, recimo Centar za socijalni rad, srednja škola, fiskulturne sale, ulice – navodi Evđić.

Шамац - Ђорђе МилићевићNačelnik opštine Šamac Đorđe Milićević napominje da je osnovni problem o kome se nakon poplava moralo voditi više računa – određene povlastice za privredu na području poplavljenih opština.

– Prvenstveno mislim na opštinu Šamac, koja je iznijela najveći teret poplava 2014. godine.Nažalost, privreda nije ostvarila određene benefite u smislu da privrednici nakon poplava na ovom području imaju određene pogodnosti poslovanja i nakon 2014. godine. Tih nekoliko godina bilježen je trend pada privrednih aktivnosti na ovom području – ističe Milićević.

Načelnika opštine, ipak, raduje što se prošle i početkom ove godine intenziviraju privredne aktivnosti i investicije na ovom području.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA