Logo-Glas

ŠAMAC: Jedini šnajder bez šnajderskog zanata

10. Januara 2018.

Шамац - репортажаŠAMAC
– Vukosav Đukić iz Brvnika, kod Šamca, jedini je šnajder u kraju, ali nikada nije završio zanat, već ga je naučio od svog oca.

Da bi se bavio ovim zanatom, odnosno da bi otvorio svoju zanatsku radnju, morao je da polaže ispit u Visokom.

Bio je, priča, muški krojač, ali, s obzirom na to da je kao mlad imao mnogo prijateljica, počeo je da šije i žensku odjeću i unikatne haljine.

Шамац - репортажа

Sašio je za svoje kćeri vjenčanice i svečane haljine. Kaže da mu je dovoljno samo da vidi sliku mušterije, pa da sašije odijelo.

Vukosav ističe da je svoje tri kćerke Ružu, Ankicu i Saju školovao od svog zanata. Sve tri su završile fakultete, a treća i master.

– Nekada se od ovog posla moglo pristojno živjeti, a danas je sve prebukirano robom iz Kine, Turske, pa je jeftinije – navodi Vukosav za Srnu.

Danas se čovjek mora dodatno baviti još nečim da bi opstao.

– Ja se bavim pčelarstvom, imam farme svinja, ali za sve ovo što radim odskočna daska mi je bila moj zanat. Šio sam kompletnu mušku i žensku gardarobu – napominje on.

Supruga mu i danas pomaže – pegla, radi ručnu obradu i ručne radove.

– Možeš da uradiš savršeno odijelo, ali ako dugo ne radite morate provesti duže vremena da se ponovo uhodate – naglašava Vukosav i poručuje:

“Osim ljubavi prema zanatu, potrebna je i upornost – stalno treba učiti”.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

ŠAMAC: Uspješan rad odjeljenja suda // ŠAMAC - Predsjednik Osnovnog suda u Modriči Vinko Miladinović rekao je da je u Odjeljenju suda u Šamcu, za šest mjeseci rada, održano oko...
ŠAMAC: Govedarica zadovoljan Opštinskim odborom stranke // ŠAMAC - Predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Vukota Govedarica rekao je sinoć da je zadovoljan Opštinskim odborom /OO/ SDS-a Šama...
Ljubavni jadi Milke iz Modriče: Izmislila da je opljačkana kako ne bi ... // MODRIČA - Policija iz Modriče utvrdila je da je 53-godišnja žena sa područja Šamca, koja je prijavila kako su je nepoznati muškarci oplja...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA