Logo-Glas

ŠAMAC: Obilježeno 26 godina od osnivanja Druge posavske brigade

17. Maja 2018.

Шамац - Савчић - Друга посавска бригŠAMAC
– Polaganjem vijenaca i parastosom za poginule borce Vojske Republike Srpske kod Centralnog spomenika u Šamcu obilježeno je 26 godina od osnivanja Druge posavske brigade.

Osim brojnih gostiju iz Brčkog, Pelagićeva, Broda, Petrova, Prijedora, Miloševca i Modriče, obilježavanju je prisustvovao predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 448 boraca Druge posavske brigade, 927 ih je ranjeno, tri se vode kao nestala, a kroz brigadu je od 1992. do 1995. godine prošlo više od 7.500 boraca koji su branili liniju dugu 142 kilometra.

Шамац - Савчић - Друга посавска бриг


Savčić je rekao da treba obilježavati dane osnivanja ratnih jedinica koje su odigrale odlučujuću, istorijsku ulogu u odbrani srpskog naroda i odbrani teritorija gdje su živjeli Srbi i koje su odlučujuće doprinijele stvaranju Republike Srpske.

– Ta tri razloga su dovoljna da se sa ponosom i dostojanstvom sjećamo naših poginulih saboraca iz ove brigade. To je ogroman broj ljudi poginulih za stvaranje srpske države – poručio je Savčić.

On je istakao da se mora učiniti sve za poboljšanje položaja boraca.

– Uspjeli smo da se našim saborcima koji su napunili 65 godina prizna dupli staž i da ih konačno uvedemo u sistem penzisko-invalidskog osiguranja, a onda ćemo nastaviti da poboljšavamo ukupnu situaciju u kojoj ova populacija živi i radi – naglašava Savčić.

Шамац -полагање вијенацаOn napominje da će se posebno zalagati za poboljšanje prava demobilisanih boraca koji su bez posla, dodavši da je to ono što danas treba reći.

– Prilika je da uputimo poruku izabranim predstavnicima naroda koji obavljaju najodgovornije dužnosti da borcima odaju priznanje ne samo od praznika do praznika, nego da to bude svakodnevna briga u rješavanju osnovih životnih pitanja i ono što čini život borca dostojanstvenijim i kvalitetnijim – kaže Savčić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističe da je više od 7.500 boraca, koji su prošli kroz Drugu posavsku brigadu, govori o masovnosti odgovora srpskog naroda u Posavini te 1992. godine i požrtvovanosti boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Mi danas mnogo godina kasnije obilježavamo taj dan sjećajući se svih koji su dali živote da bi mi u miru živjeli na ovim prostorima u toleranciji sa svim drugim narodima – kaže Milićević.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA