Logo-Glas

ŠAMAC: Održana sjednica Skupštine opštine

25. Juna 2019.

ŠAMAC – U Šamcu je danas održana 31. redovna sjednica Skupštine opštine Šamac na kojoj su odbornici raspravlјali o 13 tačaka dnevnog reda značajnih za rad ove lokalne zajednice.

Nakon intoniranja Himne pristupilo se dnevnom redu, a načelnik opštine Đorđe Milićević je informisao odbornike o svom radu između dvije sjednice Skupštine.

On kaže da je diskusija po ovoj tačci bila konstruktivna, te da je u svom izlaganju upoznao odbornike o projektima koji su u fazi realizacije i projektima koji su realizovani u prvom kvartalu ove godine.

Milićević podsjeća da je najveći dio donatorskih sredstava odobren sa viših nivoa vlasti i raznih međunarodnih organizacija, a samim tim je značajno manje učešće opštine Šamac kada se radi o kapitalnim projektima

„Informisao sam odbornike o izgradnji arteškog bunara u Novom Selu u aprilu mjesecu. Od strane Federalnog ministarstva raselјenih osoba i izbjeglica odobrena su nam sredstva za obnovu zgrade stare biblioteke u Šamcu u iznosu od 57.000 i, te za asfaltiranje puta u povratničkom naselјu prema divlјoj deponiji u Jelasu u iznosu od 93.000 KM“, kaže Milićević.

Predsjednica Skupštine opštine Nikolina Škrbić kaže da je na današnjoj sjednici Skupštine bilo više tačaka iz programa rada Skupštine, te izdvojila Izvještaj o radu Pravobranilaštva RS u zastupanju opštine Šamcu

„Generalni zaklјučak odbornika je da je pohvalno što u 2018. godini nije bilo puno sudskih sporova, a ovi sudski sporovi koji su pokrenuti protiv opštine Šamac nisu velike vrijednosti“, kaže Škrbićeva.

Načelnik za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić govorio je o stanju u privredi opštine Šamac i pokazatelјima zaposlenosti u 2018. godini.

On kaže da je po zvaničnim podacima Ministarstva finansija, odnosno poreske uprave RS zaklјučno sa majem mjesecom 2019. godine 236 radnika više zaposleno u odnosu na period i podatke iz marta mjeseca 2017. godine

„Pozitivan trend zapošlјavanja, vjerujem da je i dijelom zaslužan i podsticaj za zapošlјavanje i nabavku opreme koje opština Šamac već treću godinu zaredom planira i isplaćuje iz Budžeta. Pored ovih mjera koje Opština predviđa, početkom ove godine Skupština je usvojila i Pravlnik o ustupanju bez naknade ili uz minimalnu naknadu prostora i zemlјišta za investitore za investiranje i za zapošlјavanje. Sve to je donešeno u cilјu da se trend zapošlјavanja nastavi i u budućem periodu“, kaže Nedić dodajući da je u Budžetu Opštine za ove namjene planirano 70.000 KM za podsticaj i Javni poziv za povlaćenje ovih sredstava objavlјen u martu i biće otvoren do oktobra ove godine.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine pored ostalih odbornici su dali saglasnost na izvještaj o radu Načelnika u organima KP „Vodovod i Kanalizacija“ a.d. Šamac za period januar – decembar 2018. godine, izvještaj o utrošku sredstava za prevoz učenika na području opštine Šamac u 2018. godini sa Planom raspodjele sredstava za prevoz učenika u 2019. godini, izvještaj o stipendiranju studenata i učenika na području opštine Šamac za školsku 2018/2019. godinu.

Podršku odbornika dobila je i informacija o stanju bezbijednosti na području opštine Šamac u 2018. godini sa uporednim pokazatelјima iz 2017. godine, te informacija o demografskom stanju na području opštine Šamac sa podacima umrlih, rođenih i vjenčanih u 2018. godini.

(IZVOR: Opština Šamac)

Komentari

2 Responses to ŠAMAC: Održana sjednica Skupštine opštine

  • U izvještaju su navedeni pozitivni pokazatelji u opštini (ako su tačni onda su naravno pohvalni), ali nije valjda sve uspješno, bez problema i negativnih trendova (znači da je i opozicija zadovoljna). Ako je sve ružičasto (kako je navedeno), onda smo svi hepi…

  • Pa nek već jednom asfaltiraju taj put u Jelasu u Hasiću. Tamo žive povratnici i tamo vodi ka opštinskoj deponiji smeća. Ima tu još problema. U čitavoj BiH nema reciklaže nemetalnog otpada.

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA