Logo-Glas

ŠAMAC: Održana tradicionalna „Kotlićijada“ na Jekića jezerima

12. Avgusta 2019.

ŠAMAC – U Obudovcu, na Jekića jezerima juče je održana osma po redu i sada već tradicionalna manifestacija „Kotlićijada“.

Ova manifestacija se održava u sklopu „Šamačkog ljeta“, a organizuju je Centar za kulturu i Ekološko društvo „Ekob“ iz Obudovca, pod pokroviteljstvom opštine Šamac.

Cilj ove manifestacije je promocija Jekića jezera kao izuzetnog turističkog potencijala Posavine, ali i tradicionalnih jela domaće kuhinje.

Manifestaciju je otvorio ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, Petar Đokić.

Ministar je pohvalio rad Udruženja „Ekob“ iz Obudovca koje je i pokrenulo inicijativu prije nekoliko godina da se prostor Jekića jezera uredi, a kroz ovu manifestaciju taj prostor je još više dobio na značaju.

„Vlada Republike Srpske prepoznala je kvalitet ove tradicionalne manifestacije kao značajan turistički potencijal te će i ubudućem periodu pomagati nastavku radova“, rekao je Đokić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević zahvalio je Udruženju „Ekob“ koje i ove godine uložilo ogroman trud i organizovalo ovu manifestaciju „Udruženje „Ekob“ će uvijek imati podršku opštine Šamac za sve što rade, jer ova manifestacija zaista doprinosi promociji naših krajeva i razvoju turizma“, rekao je Milićević.

Predsjednik Udruženja Stanislav Jakovljević rekao je da su danas prisutni učesnici sa šamačkog područja, iz Donjeg Žabara, Pelagićeva, Brčkog, Šamca, te iz Srbije.

Po prvi put, kotlić je spremalo i Udruženje građana za pomoć licima sa posebnim potrebama opštine Šamac.

Djeca i roditelji uživali su u spremanju čobanca i roštilja, ali i u boravku u prirodi i druženju.

Predsjednik Udruženja Stanislav Milovanović je rekao da je za djecu sa poteškoćama u razvoju najvažnije da se druže, a da učešćem na ovakvim događajima doprinose povećanju senzibilizacije javnosti na probleme sa kojima se suočavaju.

„Najvažnije od svega je da se naša djeca druže, ali i da što više ljudi vidi da se i ova djeca uključuju u onaj život koji treba da bude normalan za sve“, kaže Milovanović.

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Obudovca, a podijeljene su i zahvalnice zaslužnim organizacijama i građanima.

(IZVOR: Opština Šamac)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA