Logo-Glas

ŠAMAC: Održano predavanje o izazovima u pčelarstvu

11. Januara 2018.

Шамац - одржано предавање о изазовиŠAMAC
– U Šamcu je održano predavanje o temi “Izazovi u pčelarstvu” na kojem je bilo riječi o iskustvima Hrvatske u toj oblasti od kada je članica EU.

Predavač, docent Dražen Lušić sa Medicinskog fakulteta u Rijeci i član evropske komisije za pčelarstvo, rekao je da je pčelarima potrebno sigurno okruženje.

– Pčelari moraju raditi na prostoru u kojem je maksimalno smanjen rizik od bolesti koje napadaju pčele, moraju biti pošteđeni mnogo čega što moderna poljoprivreda danas koristi, a što škodi pčelama. Moraju proći taj proces, kao i kod nas što se moralo proći, što će EU tražiti od primarnih poljoprivrednih proizvođača, da bi mogli ući u prostor finansiranja koji je veliki – kaže Lušić.

On je naglasio da je dobro što je BiH kandidat za EU jer to znači da su u startu otvoreni pretpristupni fondovi.

– Pčelari dobijaju novac, ali moraju opravdati trošenje, rezultatima pokazati da je uložen pravilno. Interes proizvođača i interes potrošača je veoma važan, a potrošači su mjera za sve – napomenuo je Lušić.

Шамац - одржано предавање о изазовиPredsjednik šamačkog Udruženja “Maslačak”, koje je organizator predavanja, Aco Malić rekao je da je stepen organizovanosti pčelarstva u šamačkoj regiji na niskom nivou i da je pčelarima potrebno još opreme.

On je naveo da se oblast pčelarstva mora jačati, odnosno jačati pčelare pojedinačno da bi jačala udruženja.

– U Udruženju imamo 45 pčelara. Vidimo šansu da posredstvom fondova u sistem finansiranja uključimo nove pčelare, a postojeće, pogotovo mlađe, ojačamo materijalno i kadrovski. Ovo je traženje odgovora kako aktivno učestovati u projektima EU – dodao je Malić.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA