Logo-Glas

ŠAMAC: Opalo interesovanje za otkup duvana

8. Februara 2019.

duhanŠAMAC
– Zainteresovanost za otkup duvana sorte “berlej” na području Posavine u prošloj godini bila je u padu, dok je za sortu “virdžinija” u porastu, rekao je Srni direktor Poljoprivredne zadruge “Obudovac” Maksim Petrović.

On je naveo da je Poljoprivredna zadruga “Obudovac” u prošloj godini otkupila 84 tone duvana “virdžinija” i pet tona “berleja”, a 2017. godine 67 tona “virdžinije” i 11 tona “berleja”.

– Interesovanje za “berlej” u padu je zbog poskupljenja energenata i repromaterijala, te zbog neizvjesnih poslova. Nešto smo u listu “berleja” prodali Fabrici za proizvodnju, preradu i otkup duvana “Bosanac” iz Orašja, dok je oko 55 tona obrađene “virdžinije” u fazi nuđenja kupcima iz inostranstva – rekao je Petrović.

On je naveo da ova zadruga posluje sa 40 proizvođača iz Posavine i 10 iz Semberije, te da semberski proizvođači imaju problema sa sušnim godinama, kada nemaju dovoljne količine vode.
– Veliki dio naših proizvođača imaju sisteme za navodnjavanje koje su nabavili zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske poljoprivrednicima – rekao je Petrović.

On je dodao da je u toku isplata poljoprivrednim proizvođačima, koja zavisi od dinamike prodaje duvana, a do sada su isplatili oko 55 odsto.

Petrović kaže da su poljoprivredni proizvođači nezadovoljni premijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za ovu godinu koja iznosi 25 feninga po kilogramu proizvedenog duvana, što je do sada najniža cijena.

– Kada je riječ o opštinskim premijama one iznose 10 feninga i to je prihvatljivo – rekao je Petrović.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA