Logo-Glas

ŠAMAC: Počelo uklanjanje mina sa 200.000 metara kvadratnih u Brvniku

5. Jula 2019.

ŠAMAC – Pripadnici Oružanih snaga BiH deminiraju površinu od 200.000 metara kvadratnih u visoko ugroženoj mjesnoj zajednici Brvnik na području Šamca.

Koordinator za deminiranje u opštini Šamac Milan Blagojević rekao je da su u ovoj mjesnoj zajednici za deminiranje određene tri lokacije.

“Deminiranjem ovih zadataka mjesna zajednica Brvnik biće u cijelosti očišćena od mina. Mještanima će biti dato na korištenje zemljište u poljoprivredne svrhe”, naglasio je Blagojević i dodao da je cilj bezbjedan život građana.

Blagojević je naveo da je opština Šamac u saradnji sa kancelarijama Centra za uklanjanje mina u Banjaluci i Brčko distrikte prošle godine kandidovala ove projekte koji su dobili saglasnost za deminiranje u ovoj godini, kada se predviđa i završetak radova.

“Od kraja rata od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata /na području Šamca/ stradalo je 36 osoba, od kojih 19 smrtna, a 17 je lakše ili teže ranjeno”, istakao je Blagojević.

On je dodao da je na šamačkom području ostalo da se deminira oko 850.000 metara kvadratnih površine.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

One Response to ŠAMAC: Počelo uklanjanje mina sa 200.000 metara kvadratnih u Brvniku

  • Ima i u Grebnicama bara Odmut nije razminirana a sada ima vode u njoj. Kad su previše sušne godine ta bara bi u cijelosti presušila i tada bi tamo trebali doći demineri. Što se tiče drugih lokaliteta na nekim mjestima se smije a na većini mjesta još ne smije otići preko njiva iz Grebnica u Brvnik. Što se tiče njiva, šuma, bara i kanala između Grebnica i Brvnika ne znam kako su se tačno dogovorili dokle će raditi demineri iz Republike Srpske a dokle demineri iz Federacije BiH. U Brvniku vjerovatno rade demineri iz Republike Srpske do same entitetske granice iz Dejtona po preciznim kartama a u Grebnicama demineri iz Federacije BiH donekle uđu u Republiku Srpsku dokle su se dogovorili??? Ima i u Brvniku u Federaciji BiH još neočišćenih minskih polja ali to je u nadležnosti Federacije BiH. Što se tiče Grebnica za Republiku Srpsku je zadatak razminirati baru Odmut a za preostala minska polja prema Brvniku ne znam kako su se dogovorili s Federacijom BiH??? Kad se pređe rijeka Bosna iz Šamca u Prud (to spada općini Odžak) tamo su čistili mine desno od ceste a ne znam kada će lijevo od ceste itd… Da li Bosna i Hercegovina može biti razminirana do 2025.godine????

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA