Logo-Glas

ŠAMAC: Podsticaji za pčelare

9. Novembra 2018.

Шамац - пчеларствоŠAMAC
– U novi Pravilnik o podsticaju u opštini Šamac uvrštena je i pčelarska proizvodnja, pa će 31 registrovani pčelar iz Udruženja “Maslačak”, koji je podnio zahtjev, dobiti ukupno oko 9.000 KM opštinskog podsticaja, rekao je Srni vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu Mladen Adžić.

Adžić je istakao da su pčelari podnijeli zahtjev putem Udruženja, a potrebno je da posjeduju minimalno pet košnica da bi mogli ostvariti podsticaj koji maksimalno može iznositi 400 KM.

– Podsticaji se mogu ostvariti jedino putem Udruženja. Na taj način opština je pokušala da pčelarima da do znanja da treba da se organizuju i zajedno nastupaju prema Republici Srpskoj i opštini – rekao je Adžić, te istakao da su pčele bitne za poljoprivrednu proizvodnju.

Prema njegovim riječima, u poplavama 2014. godine pčelarska proizvodnja je prilično uništena, a sada je dostigla ekspaniziju jer pčelari iz “Maslačka” imaju oko 2.000 košnica.

Шамац - пчеларствоPredsjednik Udruženja pčelara “Maslačak” Predrag Malić rekao je da su opštinski podsticaji važni i za razvoj pčelarstva i za pčelara, te istakao važnost i republičkih podsticaja.

– Republički podsticaji vezani su za broj košnica i svi pčelari koji posjeduju preko 50 košnica učestvuju u raspodjeli sredstava – rekao je Malić.

Pčelar Savo Gluvačević iz Crkvine ima 400 košnica na različitim lokacijama u Hasiću, Čardaku, Slatini i Crkvini, a po jednoj košnici na godišnjem nivou proizvodi od 15 do 20 kilograma meda od uljane repice, suncokreta, livadski i od bagrema.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

tumblr_pktc98fS0G1w4u39jo2_1280

VIJESTI

MIX ZONA