Logo-Glas

ŠAMAC: Porodična farma Božića proizvodi tovne piliće

5. Juna 2018.

Шамац - фарма пилића - репортажаŠAMAC
– Šestočlana porodica Save Božića iz Obudovca godinama se bavi tovom pilića – danas ima tri mini-farme i godišnje “izbaci” po šest tura od 120.000 do 140.000.

Pilići provedu na farmi od 35 do 38 dana i dosegnu kilažu do 2,5 kilograma, kaže Božić za Srnu.

Iako su farme napravljene prije 47 godina, još uvijek su u funkciji.

Na imanju Božića svi rade, obrađuju zemlju i pomažu – Savo i njegova supruga, sin i snaha, te dvoje unučadi.

– Počeo sam se baviti proizvodnjom tovnih pilića 1980. godine – bio sam mlađi i zavolio sam posao. Počeo sam sa 12.000 pilića, a, osim obrađivanja zemlje, imao sam i farmu bikova – objašnjava Božić i napominje da se posao sa pilićima pokazao unosnijim.

Шамац - породица Божић - узгој пилић


Božić navodi da više nema klanica kao prije, pa je morao tražiti one koje su za njega najpovoljnije i najbolje, te je sklopio ugovor da njegove piliće otkupljuje “Ovako” iz Tešnja.

– Dogovor je da njihovo bude sve, od hrane, nadzora i otkupa. Moje je samo da se ponašam po njihovim pravilima.

Svaki dan dolaze, prate, liječe, donose hranu za piliće i određuju kolika količina može da se daje. Imamo svakodnevni veterinarski nadzor – napominje Božić.

On naglašava da njegova porodica nema velike troškove, jer se bavi uslužnim tovom, ali moraju da paze i ne daju ni gram hrane više dok tešanjska firma sve ne pregleda.

Шамац - породица Божић - узгој пилићBožić navodi da danas nije kao prije, kada se moglo mnogo više zarađivati. Sada se, kako kaže, samo preživljava.

– Svaki dan je sve teže. Nema više klanica ni konkurencije, koja je veoma važna. Isplata nije loša, čak je i dobra, ali bilo bi dobro kada bi imali zaštitu države bar mi koji smo registrovani.

Farme koje su izgrađene prije 47 godina trebalo bi renovirati i obnoviti – ističe Božić.

On podsjeća da su dobili informaciju da će ove godine Ministarstvo obezbijediti podsticaje.

– Unuci rastu, supruga ne može mnogo da pomogne – ima bolesnu kičmu, ali sin, snaha i ja radimo, a ostali se povremeno uključuju. Imam i farmu svinja, pa se snalazim kako umijem – kaže Božić.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA