Logo-Glas

ŠAMAC: Predstavljen pilot-projekat “Bara Tišina”

11. Jula 2018.

Шамац - представљен пилот-пројекатŠAMAC
– Svjetska fondacija za zaštitu prirode u saradnji sa predstavnicima “Voda Srpske” danas je u Šamcu predstavila projekat “Razvoj hidromorfoloških aspekata upravljanja vodama i restauracija vodotoka”, čiji je pilot-projekat “Bara Tišina” u Šamcu.

Globalni fond za zaštitu životne sredine koji je najveći donator i svjetska ustanova koja se bavi pitanjima životne sredine finansiraće projekat u pet zemalja u ukupnom iznosu veće od četiri miliona dolara, a za pilot-projekat “Bara Tišina” biće izdvojeno između 250.000 i 300.000 dolara.

Predstavnik Svjetske fondacije za zaštitu prirode Đorđe Stefanović kaže da će projekat obuhvatiti pet zemalja koje nisu članice EU, uključujući i BiH.

– Zanimljivo je što će “Bara Tišina” u opštini Šamac biti jedan od pilot-projekata na kojem će biti sprovedeni potrebni zahvati, čime će ona postati funkcionalnija i pravi ekološki dom za dalju zaštitu biodiverziteta – ističe Stefanović.

Savjetnik načelnika opštine Svetozar Evđić kaže da je u prethodne četiri godine sprovođen projekat NATURA u okviru kojeg je konstatovano da na području “Bare Tišina” postoji znatan broj endemskih vrsta ptica, riba i biljnih vrsta.

On je rekao da je opština u aprilu prošle godine, zajedničkom inicijativom sa Društvom za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Republike Srpske, kroz skupštinsku proceduru donijela zaključak o pokretanju inicijative za proglašenje zaštićenog područja “Bara Tišina”.

– Uputili smo zaključak nadležnim institucijama i Zavodu za zaštitu kulturno- istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i zaštitu ovog područja očekujemo ove godine. Nadamo se da ćemo ovaj lokalitet dovesti u pristojno stanje, jer je svima u interesu da to bude zaštićeno i uređeno područje – poručuje Evđić.

Realizacija projekta počinje na proljeće.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA