Logo-Glas

ŠAMAC: Predstavljene mogućnosti za uzgoj kornišona

13. Marta 2018.

Шамац - пољопривредници - предавањеŠAMAC
– Predstavnici Jedinice za koordinaciju Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Šamcu predstavili su danas poljoprivrednim proizvođačima startap pakete za organizovanu proizvodnju krastavca kornišona i jagoda, za koje je na ovom području obezbijeđen plasman.

Stručni saradnik za poljoprivredu pri Ministarstvu Slađana Tovirac rekla je da ove dvije kulture imaju riješen lanac vrijednosti, te da će biti obavljeno anketiranje poljoprivrednika koji izraze interes za ovu prizvodnju.

– Imamo osiguran plasman proizvoda preko dvije firme koje danas prezentuju svoju saradnju sa Ministarstvom – “AM Đogić” koja će raditi na organizovanoj proizvodnji kornišona i “Bosnaplod” koja se bavi preradom voća – navela je Tovirac.

Ona je napomenula da se radi o trećoj komponenti Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/, te da se projekat vezuje za male poljoprivredne proizvođače, mlade žene na selu i razvoj preduzetništva na selu.

– Vrijednost startap paketa se kreće za dunum proizvodnje kornišona oko 1.500 KM, od čega bi 50 odsto proizvođač namirio kroz predaju svojih proizvoda, a 40 odsto bio bi grant prema proizvođaču kroz IFAD program – navela je Tovirac.

Odjeljenje za privredu opštine Šamac će uzeti aktivno učešće u realizaciji ovog programa kroz Pravilnik o podsticaju razvoja poljoprivrede i sela za 2018. godinu.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

U okviru “Šamačkog ljeta 2018” najavljeno 11 manifestacija... // ŠAMAC - U okviru "Šamačkog ljeta 2018", koje će trajati do 17. avgusta, biće organizovano 11 manifestacija, najavljeno je iz opštine. Na...
ŠAMAC: Održano takmičenje u ribolovu na bari Tišina // ŠAMAC - Na bari Tišina danas je organizovano takmičenje u lovu ribe udicom na plovak na kojoj je učestovalo 31 ribolovaca iz Šamca, Domal...
Načelnik opštine Šamac u posjeti vjernicima islamske vjeroispovjesti... // ŠAMAC - Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i načelnik Službe za društvene djelatnosti Slobodan Stojić jutros su posjetili vjernike is...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA