Logo-Glas

ŠAMAC: Pšenicom zasijano 2.800 hektara

17. Januara 2019.

Шамац - Младен АџићŠAMAC
– Na području opštine Šamac oko 3.500 hektara zasijano je strnim žitima, od čega pšenicom 2.800 hektara, rekao je Srni samostalni stručni saradnik za poljoprivredu opštine Mladen Adžić.

On je dodao da su usjevi u fazi zimskog mirovanja, te da su u dobroj kondiciji, a u februaru će biti izvršena sljedeća agrotehnička mjera i prihranjivanje.

– Ako uslovi dozvole i temperatura bude optimalna kako bi mehanizacija mogla ući na parcele počeće vegetacija strnih žita. Poljoprivrednici bi trebalo da izvrše prihranu kako bi se usjevi oporavili od zimskog mirovanja – rekao je Adžić.

Adžić je podsjetio da nije isto stanje usjeva na svim parcelama, a to zavisi od poljoprivrednih površina, kvaliteta zemljišta i primjenjene agrotehnike.

– Nažalost, jedan dio površina zasijan je merkantilnom pšenicom, a ne sjemenskom. Merkantilna pšenica može obično da bude prenosnik različitih zaraznih bolesti, što smo imali u prethodnoj sezoni – istakao je Adžić.

On je sugerisao proizvođačima da ukoliko su u mogućnosti u narednim godinama siju isključivo deklarisano sjeme, za šta su predviđeni i podsticaji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA