Logo-Glas

ŠAMAC: Srednja škola – simbol znanja i sreće za sve generacije

10. Jula 2018.

3ŠAMAC
– Šamački Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” broji oko 450 učenika od prvog do četvrtog razreda sa profilima – opšti smjer gimnazije, ekonomski tehničari, farmaceutski i fizioterapeutski tehničari, varioci i auto-mehaničari, ove godine imaju najbolju prolaznu ocjenu..

Ova škola, obnovljena poslije poplava, ima sve uslove za uspješan rad, a počela je sa radom 1959. godine kao istureno odjeljenje ekonomske škole iz Brčkog. Odjeljenje je tada imalo svega 20 učenika.

O školi nema previše podataka, ali penzionisani profesor Dušan Jovanović, koji je u ovoj obrazovnoj ustanovi predavao srpski jezik i radio kao direktor objašnjava da je od 1961. godine pri ekonomskoj školi sukcesivno osnivana trgovačka škola.

Pri mašinsko-tehničkoj školi osnovani su smjerovi za radnička zanimanja, trogodišnje škole koje su 1970. godine spojene u jednu – školski centar.

– Prošlo je mnogo godina dok naziv nije promijenjen u Srednja škola “Nikola Tesla”, što je bilo u ratnim godinama. Škola je počela da radi u objektu sa šest učionica… Sprat i još neke učionice su dograđene 1980. godine, a radionica je bila u prizemlju – naglašava Jovanović.

U školi je varirao broj učenika, od prvog odjeljenja koje je imalo dvadesetak učenika ekonomske struke do oko 2.000 učenika u školskoj 1980/81. godini, kada je zgrada dograđivana i radilo se u tri smjene.

– Kroz ovu školu prošle su uspješne generacije koji su završavale fakultete. Neki naši učenici bili su demonstratori koji pomažu nastavnom kadru tokom predavanja. Gdje god su išli dalje da se upišu – pokazali su znanje – napominje Jovanović.

Škola je bila poznata po vannastavnim aktivnostima, izdavala svoje novine, imala veliki broj sekcija, a učenici su postizali zavidne rezultate na opštinskim, republičkim i saveznim tamičenjima.

1


Ove godine, generacija 1977/78. godine proslavila je 40 godina mature, sa njima su bili profesori i direktori nekadašnje mašinsko-tehniče škole.

– Vrijeme prolazi. Imamo osam profesora koji su živi i do sada su dolazili. Jedna divna ekipa koja evocira uspomene – navode bivši učenici.

4Sa sjetom se sjećaju svojih početaka, Mitar Jekić bio je učenik prve generacije mašinskih tehničara, a nakon završetka fakulteta profesor u istoj školi. Danas živi i radi u Modriči.

– U mom razredu je bilo 36 učenika posle na završetku 4 razredu ostala nas je samo24 učenika i od ta 24, osam je završilo fakultete, 7 mašinske fakultete i jedan metalurgiju. Uspješna generacija koja je učestovala u izgradnji škole – prisjeća se Jekić 1961 godine formirana je omladinska radna brigada, spavali smo u omladinskom domu, hranili se u restoranu „Zdravljak „i radili na školi.

On kaže da su prvu godinu srednje mašinske škole imali učionicu u Osnovnoj školi Mitar Trifunović Učo

– Interesantno je da smo svi bili srećni da pomažemo izgradnju i otvaranje tehničke škole. Tada je predsednik opštine Šamac bio Cvijan Đurić, a sekretar komiteta Vidak Prusina. Prusina je svaki dan dolazio vršio kontrolu, kako napreduju radovi i to posle radonog vremena, nije bio zadužen. Radove je izvodilo građevinsko preduzeće iz Šamca „ingrap“. Sjećam se bio je jedan igrač Kemal Porobić koji je radio u Ingrapu, a igrao u FK“Borac“ dobar igrač, mi smo njemu bii posluga na tragačama nosili ciglu i kiblama mijesili maltere nije bilo mehanizacije – kaže Jekić.

On dodaje da je bilo jedno divno vrijeme i jedno divno druženje, jer su sa njima bili u razredu učenici sa svih prostora Posavine iz Slavonije koji su dolazili preko skele na Savi , nije bilo mosta, bio željeznički most i oni su sa skelom u Šamcu dolazili i izlazili kod hotela.

Petar Petrović jedan odorganizatora skupa ističe da je on generacija 77/78 godinu, te da slave 40godina mature i sastaju se svakih et godina, a to će nastaviti.

– Vrijeme prolazi, imamo 8 profeora koji su živi i dosada dolazili, večeras su sa nama 4 profesora naše dvije od četiri drugarice iz razreda, ukupno nas 22, jedna divna ekipa koja evocira uspomene – kaže Petrović dodajući da mnogi iz njegovog razreda žive u inostranstvu i redovno se odazivaju na proslave mature.

Marko Maksimović, profesor i učenik ove škole koji živi u Bijeljini, pripada prvoj generaciji i kaže da je predavao upravo ovoj koja slavi 40 godina mature.

On poziva mlade da ne idu u inostranstvo.

– Danas vlada pohlepa i mnogi misle da je na Zapadu bolje. Neka se uhvate zanata, jer toga nedostaje. Drvna industrija traži 200 radnika, a dobije samo dvojicu…

Problem je to što se bira šta će se raditi, a mora se prilagoditi uslovima, okolini i boriti se – poručuje Maksimović.

Stanko Đurđević, bivši učenik prve generacije mašinsko-tehničke škole, bivši profesor i bivši direktor, tvrdi da su zanatske škole potcijenjene i da nije adekvatno vrednovan njihov rad.

– Teško je danas naći dobrog majstora. Bez obzira na sve, stručni ljudi imaju mjesto svuda – naglašava Đurđević.

Svetlana Pavlović/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA