Logo-Glas

ŠAMAC: Učenicima predočene opasnosti od mina

2. Oktobra 2018.

Шамац - предавање о минамаŠAMAC
– U područnoj Osnovnoj školi u Gornjoj Slatini danas je održano predavanje o temi “Opasnost od mina i prva pomoć nastradalim”, a cilj je edukacija učenika o opasnostima od minsko-ekspolozivnim sredstvima.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos rekao je da je predavanje organzovano kako bi se djeci podigla svijest o tome da ne idu u polja koja su obilježena kao rizična, te da nauče kako da pruže prvu pomoć povrijeđenom.

– Na jednom nastavnom času biće održano predavanja o minsko-eksplozivnim sredstvima, a drugi je vezan za pružanje prve pomoći povrijeđenim – rekao je Kos.

On kaže da su ovim projektom obuhvaćene škole u Gornjoj Slatini, Šamcu, Tesliću i Doboju. Projekat je podržao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a sprovode Gorska služba za spašavanje i Republička uprava Civilne zaštite.

– Nadam se da će djeca postići uspjeh, a na kraju predavanja ćemo organizovati ocjenjivanje – naveo je Kos.

Kooordinator Civilne zaštite za deminiranje u opštini Šamac Milan Blagojević rekao je da je području Šamca do sada deminirano 5,5 miliona metara kvadratnih, te da je ostalo da se deminira milion.

– Od proteklog rata do danas na ovom području od mina je stradalo 19 lica, a 17 je lakše i teže povrijeđeno – dodao je Blagojević.

Vođa operativna tima Gorske službe za spašavanje Boško Damjanović rekao je da ova služba vrši obuku pružanja pomoći povrijeđenima od minsko-eksplozivnih sredstava, odnosno zaštitu od krvarenja i mobilizaciju.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA