Logo-Glas

ŠAMAC: Za 52 korisnika dato u zakup zemljište

11. Oktobra 2017.

1ŠAMAC
– Na sastanku Savjeta za poljoprivredu raspravljano je o davanju u zakup zemljišta na području opštine Šamac po javnom pozivu raspisanom u martu ove godine, gdje je konstatovano da su 52 aplikanta ispunili uslove iz Javnog poziva i dobili poljoprivredne površine u zakup na korištenje.

Potpredsjednik Savjeta za poljoprivredu u opštini Šamac Stojan Marinković kaže da je dio aplikanata već dobio saglasnost Ministarstva poljoprivrede, a ostali će je dobiti vrlo brzo.

Marinković dodaje da će odmah obavijestiti svih 52 korisnika da su prošli prceduru javnog poziva, te da će nakon saglasnosti Ministarstva poljoprivrede biti potpisani ugovori sa njima i uvesti ih u posjed.

On kaže da su pripremili obavještenje i za lica koja bespravno ulaze u parcele, te da omoguće onima koji su dobili zemljište u zakup nesmetano uđu u posjed.

– Na osnovu davanja zemljišta pod zakup imaćemo evidenciju o veličini površina koje su kulture zasijane. Opština će početi dobijati određena sredstrva od zakupa koja nisu mala. Napravićemo red, poljoprivredni proizvođači koji su registrovanni, odnosno koji su dobili zemljište mogu da se evidentiraju i ostvare subvencije Ministarstva poljoprivrede čime će značajno pojeftniiti svoju proizvodnju i dovesti svoje priozvode u konkurentan položaj – kaže Marinković.

Predsjednik Savjeta za poljoprivredu Svetozar Evđić ističe da su po ovom javnom pozivu ušli u proces 712 ha dodjele zemljišta u svojini RS, te da na ovom području ima još 150 ha zemljišta koje će po posebnom programu ide na licitaciju.

-Mislim da ćemo do polovine sledeće godine ovaj proces davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini RS okončati. Sa ponosom mogu reći da ćemo biti opština koja će preko 50 o% površina dati u zakup registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, a nešo manje od 50 % će biti pod koncesijama što je vrlo povoljan odnos imajući u vidu stanje na drugim jedinicama lokalne samouprave – kaže Evđić.

Svetlana Pavlović/GlasRegije
Čitajte još

ŠAMAC: Održana redovna sjednica Skupštine opštine // ŠAMAC - Na 17-oj redovnoj sjednici Skupštine opštine Šamac odbornici su raspravljali o 13 tačaka dnevnog reda. Na današnjoj Skupštini od...
ŠAMAC: Ove godine biće deminirano 300.000 metara kvadratnih // ŠAMAC - Na području opštine Šamac ove godine planirano je deminiranje 300.000 metara kvadratnih u mjesnim zajednicama Brvnik, Srednja Sla...
ŠAMAC: Finansijska podrška za đake koji idu u Petnicu // ŠAMAC - Opština Šamac finansijski će podržati četiri najbolja matematičara i hemičara iz Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" koji će bo...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA