Logo-Glas

ŠAMAC: Zadovoljavajuće stanje jesenjih usjeva

12. Februara 2018.

ШАМАЦ, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Стање пољопривредних култура засијаних у јесењој сјетви на подручју Шамца је задовољавајуће, тврде стручњаци.

ŠAMAC
– Stanje poljoprivrednih kultura zasijanih u jesenjoj sjetvi na području Šamca je zadovoljavajuće, tvrde stručnjaci.

U jesenjoj sjetvi na šamačkom području zasijano je 2.850 hektara pšenice, 140 hektara tritikale, 440 hektara ječma i 42 hektara zobi, a u proljetnoj sjetvi, u aprilu, biće zasijano 5.000 hektara kukuruza.

Poljoprivredni proizvođač iz Slatine Nemanja Bijelić rekao je da je u jesenjoj sjetvi zasijao 40 hektara pšenice domaće sorte, što je za 30 odsto više nego prethodne godine, a primijenio je punu agrotehniku na parcelama.

U proljeće će, kaže, zasijati ostale jare kulture, soju, suncokret i kukuruz.

– Stanje pšenice je zadovoljajajuće, očekujemo zadovoljavajuće prinose i sve ispod šest tona po hektaru ne bih bio zadovoljan. Specifično za ovu godinu je što pšenica čitav zimski period vegetirala i sada je u fazi bokorenja, kao da je april – kaže Bijelić.

On dodaje da nisu mirovali ni korovi, da je korovska vegetacija uznapredovala i da se krajem februara očekuje prvi herbicidni tretman protiv korova, gdje će primijeniti pesticide da bi uništili širokolisne korove.

Stručni saradnik za poljoprivredu pri republičkom Ministarstvu poljoprivrede Slađana Tovirac kaže da su strna žita u ovom vegetacijskom periodu na području Posavine i okruženja ušla u fazu bokorenja, tako da u narednom periodu predstoji priprema za prvu prihranu pšenice i drugih strnih žita.

– Treba obratiti pažunju jer smo prošle godine imali prisustvo jednog specifičnog oboljenja pšenice koje prouzrokuje sušenje biljaka. Ovakvo oboljenje je uzrok uskog plodoreda, jer je na ovim našim parcelama najčešće prisutan plodored kukuruz, pšenica – navela je Tovirac.

Prema njenim riječima, poljoprivredni proizvođači bi u nekom narednom periodu trebalo da planiraju obavezno sjetvu još neke kulture, kao što je soja ili druge leguminozne biljke, da bi se na taj način eliminisala pojava ove bolesti.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

ŠAMAC: Nova oprema za dijagnostikovanje kvarova na vodovodu // ŠAMAC - U Šamcu je danas predstavljena nova oprema za dijagnostikovanje kvarova na vodovodnoj mreži vrijedna 30.000 KM koju je nabavila o...
ŠAMAC: Jednokratna novčana pomoć za 20 maturanata // ŠAMAC - Opštinski Fond solidarnosti dodijelio je jednokratnu pomoć za 20 maturanata osnovne i srednje škole u Šamcu, koji su djeca ratn...
U Šamcu održan skup “Pravda za Davida” (FOTO) // ŠAMAC - U organizacije omladine grada Šamca na trgu u Šamcu sinoć se skupilo nekoliko stotina građana Šamca i okolnih gradova kako bi dal...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA