Logo-Glas

ŠAMAC: Završetak eko-kampanje “Čista rijeka Bosna”

26. Oktobra 2018.

Шамац - завршетак еко-кампање "ЧистŠAMAC
– Predstavnici 13 opština u slivu rijeke Bosne, organizacije za razvoj turizma regije Doboj “Rotor” i učesnici u projektu “Čista rijeka Bosna” obišli su danas ušće Bosne u Šamcu i uzeli uzorak iz vode kako bi bilo utvrđeno da li je promijenjeno stanje nakon višemjesečne kampanje.

– Uzeli smo uzorke vode iz rijeke Bosne da vidimo da li se nešto popravilo. Cilj projekta je da formiramo jednu akcionu grupu koja će se baviti reagovanjima na incidente, osmislimo nešto da brže reagujemo na stvari kao što su ekološke katastrofe – rekao je menadžer projekta “Čista rijeka Bosna” Siniša Mitrović.

On je podsjetio da su zimus imali radionicu na Ilidži, na Vrelu Bosne, odakle je i krenula priča o eko-kampanji.
– Nakon ljeta smo izvršili akcije čišćenja i snimljen je film koji ćemo danas prikazati. Počinjemo promociju medijskog materijala kako bi što više djece i starijih osoba podstakli da se ozbiljnije ponašaju prema prirodi – naveo je Mitrović.

Шамац - завршетак еко-кампање "ЧистOn je najavio da će biti održana radionica u Kotromanićevu, gdje će predstaviti rezultate projekta, razgovarati o osnaživanju saradnje sa lokalnim zajednicama, funkcionalnosti aplikacije “Čista rijeka Bosna” /CRB/, izradi prijedloga o nastavku saradnje na poboljšanju ekološko-turističkog imidža područja u slivu rijeke Bosne, potpisivanju Memoranduma o razumijevanju i saradnji između aktera projekta, te o nastavku finansiranja projektnih aktivnosti u 2019. godini.

Predstavnik šamačkog “Centra za kulturu” Jasna Marinković podsjetila je da je Šamac jedna od 13 opština koje učestvuju u projektu, a koje su zajedno, u maju, okupile 70 volontera i organizovale čišćenje rijeke Bosne.

– Ovdje u Šamcu smo uspješno locirali četiri divlje deponije i one su uvrštene na aplikaciju `CRB`. Opština Šamac je izrazila spremnost da sarađuje sa “Rotorom” u svim sličnim projektima i to će dovesti do poboljšanja ekološko-turističkog imidža naših rijeka, opštine, a samim tim i naše države – rekla je Marinkovićeva.

Шамац - завршетак еко-кампање "ЧистProjekat “Čista rijeka Bosna” zasniva se na identifikovanju i uklanjanju manjih nelegalnih odlagališta čvrstog otpada u gradovima i opštinama koji se nalaze u dolini rijeke Bosne i uz glavnu saobraćajnicu, kao i na animiranju stanovništva da doprinesu poboljšanju stanja životne sredine u slivu rijeke.

Projekat sprovodi “Rotor”, a donator u iznosu od 17.500 dolara je Ambasada SAD u BiH.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

tumblr_pktc98fS0G1w4u39jo2_1280

VIJESTI

MIX ZONA