Logo-Glas

Sanacija šteta u privredi od poplava u Doboju

22. Januara 2015.

Doboj poplava štetaDOBOJ – Privredna grana u Doboju, poslije majskih poplava, još uvijek je u teškom stanju. Mali dio privrednika je ponovo pokrenuo posao. Nezavisni biro za razvoj u okviru druge komponente Programa održivosti civilnog društva u BiH, koja se odnosi na kampanju javnog zagovaranja “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta”, organizovao je Fokus grupu na temu: “Transparentnost utroška sredstava za sanaciju šteta od poplava/klizišta u BiH”.

Šteta koja je tokom maja nanešena dobojskoj privredi procijenuje se na oko 65 miliona maraka. Prema podacima Udruženja privrednika “15. maj”, 690 privrednih subjekata je poplavljeno, a oko dvije i po hiljade ljudi je ostalo bez posla. Tek oko 55 odsto njih posle poplave je ponovo pokrenulo posao.

– Ovom prilikom bi se recimo zahvalio USAID-u koji je barem preko Mersi korta uspio da plasira neka sredstva koja su, da kažem, interventna. To jesu bila mala sredstva donacije koja su bila od 700-1050 maraka, ali u nekom momentu ako vi frizeru u tom momentu date 1000 maraka, ta pomoć je velika – rekao je iz Udruženja privrednika “15.maj Doboj”, Željko Dujaković.

Iako u Udruženju privrednika tvrde da do sada za oporavak ove grane od lokalne i republičke vlasti nisu dobili pomoć, u gradskoj upravi tvrde suprutno.

– Ono što je bili u nadležnosti opštine , opština je odmah uradila. Promijenjena je recimo odluka o administrativnim taksama , odmah je ukinuta naknada za podnošenje zahtjeva poslovnih subjekata do kraja prošle godine – rekla je Marica Ilić.

Preko javnog poziva koji je ranije raspisao Razvojni program UN stiglo je oko 160 hiljada maraka donatorskih sredstava za pet preduzeća. Međutim, ta pomoć je bila namijenjena samo za proizvodna i proizvodno-uslužna preduzeća koja zapošljavaju pet i više radnika. U gradskoj vlasti tvrde da rade na tome da obezbijede donatorska sredstva za oživljavanje malih i srednjih preduzeća.

– Naš gradonačelnik je nekoliko puta pisao dopis UNDP-u, našem najvećem donatoru pogotovo kada je u pitanju sektor malih i srednjih preduzeća da pokrijemo mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju pet i manje zaposlenih lica jer su nam to nosioci privrednog razvoja – istakla je koordinbator za sardanju sa nevladinim organizacijama grada Doboja Sanja Stojčinović.

Analiza oporavka malih i srednjih preduzeća u poplavljenim područjima u BiH je pokazala na svim nivoima vlasti odsustvo mjera i osmišljenog programa za pomoć privredi i poljoprivredi.

– Identifikovali smo na terenu da su ukupne mjere koje preduzima naš javni sektor najprije i najviše preusmjerene na sanaciju infrastrukture, objekata javnog dobra, fizičkim licima itd. – rekao je izvšni direktor NBR-a Enver Sarvan.

Skupština grada Doboja je na jednoj od sjednica usvojila elaborat o procijenjenoj šteti koju je nanijela prošlogodišnja majska poplava na stambenim objektima, infrastrukturi i poslovnom sektoru. Ukupna šteta je procijenja na oko 173 miliona maraka, od čega se 123 miliona odnosi samo na poslovni sektor.

(IZVOR: SrpskaCafe)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA