Logo-Glas

Saznajte koje sjedište u automobilu je najbezbjednije za djecu, a koje za odrasle u slučaju nesreće

26. Novembra 2017.

beba-u-autosjedalici-1024x6831-810x540Vožnja djeteta u autu podrazumijeva da morate da poštujete određena pravila.

Bezbjednost djece, ali i svih ostalih putnika u saobraćaju trebala bi da bude prioritet za sve vozače koji moraju da obrate pažnju na auto-sjedište koje koriste, ali i na mjesto u autu na kome putnici sjede.

Kao djeca nismo voljeli da sjedimo na zadnjem sjedištu u sredini jer je to mjesto podrazumijevalo veliku prepreku između sjedišta i manjak ličnog prostora. Ovo mjesto je prema istraživanjima najbjezbednije za sjedenje za djecu.

Istraživači su potvrdili da je procenat bezbjednosti veći za 59 do 86 procenta nego li na prednjem sjedištu. Sjedište u sredini je 43 procenta bezbjednije nego sjedenje do prozora na zadnjem sjedištu.

Ovo mjesto je najudaljenije od mjesta udara u saobraćajnim nesrećama i najbezbjednije je za odrasle, ne samo za djecu tako da koliko god da imate godina uvijek možete da se prisjetite dječijih dana i sjednete ovdje. Preporučuje se da sva djeca ispod 13 godina starosti sjede pozadi u sredinu.

-Ako je jedno dijete onda se ono stavlja na sredinu, ako su dva djeteta onda se ono jače stavlja na lijevu a slabije na desnu stranu. Dijete ide ili na sredinu ili iza suvozača, a iza vozača je namanje poželjno da se stavlja. Ali nepredvidivo je – rekao je za Telegraf Damir Okanović direktor Komiteta za bezbjednost saobraćaja.

Zakon nalaže da dijete može da sjedi na prednjem sjedištu do tri godine starosti ukoliko je sjedište okrenuto u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila i ukoliko je isključen vazdušni jastuk. A kada dijete postane starije od tri godine mora da sjedi pozadi i mora da bude u dječijem sjedištu dok ne dostigne visinu od 135 cm. Kad poraste više od 135 cm onda mu ne treba ništa osim pojasa, a to je visina koju praktično dostignu sva djeca do 12 godina.
w873-Policajac ne stoji sa metrom kojim će da mjeri visinu djeteta. Stvar je u tome da kada se dijete veže pojasem ako mu pojas ide preko vrata to je niže od 135 cm i mora da ima podmetač ili sjedište. Kada dijete poraste toliko da mu pojas ide preko ramena to je to i nema šta policajac da mjeri. On samo pogleda gdje mu ide pojas – dodao je Okanović.

Istraživanja su pokazala da je rizik da se dijete povrijedi ukoliko nije u sjedištu povećano i do sedam puta, dok sjedište smanjuje rizik povreda i do 70 posto. Dječija sjedišta mogu da izdrže čeoni udar od 50 kilometara na sat i udar od pozadi od 30 kilometara na sat.

Najsigurnije mjesto za djecu u automobilu je na zadnjem sjedištu u sredini, ali u mnogim automobilima na tom mjestu je samo karlični pojas, pa se auto-sjedište ne može pravilno montirati, ali neki modeli mogu. Drugo najbolje mjesto je iza suvozačkog sjedišta, jer obično opremljeno pojasem u tri tačke. Takođe, ova strana je uz trotoar, što smanjuje opasnost pri ulasku i izlasku iz automobila u odnosnu na drugu stranu gdje se odvija saobraćaj.
(IZVOR: Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA