Logo-Glas

SDS čvrsto drži većinu u Doboju

11. Oktobra 2016.

opština doboj

DOBOJ – Skupštinsku većinu u dobojskom parlamentu i u idućem sazivu predvodiće SDS, koji neće mijenjati dosadašnje partnere, ali će saradnju ponuditi i drugim strankama koje su prešle izborni prag na lokalnim izborima.

Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH sa obrađenih svih 106 redovnih boračkih mjesta najviše mandata u gradskoj skupštini osvojio je SDS.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Boris Jerinić kazao je da su ostvarili dobar rezultat i da su zadovoljni, jer će i u ovom sazivu imati najviše odbornika. Za sada ih je 11, ali još nisu prebrojani svi glasovi iz inostranstva.

– Pregovori o formiranju većine su u toku. Očekujem da ćemo nastaviti saradnju sa DNS-om i bošnjačkim strankama, a ponudićemo saradnju i odborniku PDP-a koji je osvojio mandat. Uglavnom imaćemo više od 20 odbornika u većini – rekao je Jerinić.

Mandate sa SDS-ove liste su osvojili Danijel Jošić, Nina Prešić, Slobodan Nešković, Ognjen Mitrović, Miloš Bukejlović, Davor Savić, Dejan Narić, Alen Starčević, Zoran Ristić, Daliborka Lukić i Rada Tanasić.

Druga stranka po snazi je SNSD koji računa na sedam odbornika. U ovoj stranci kažu da su zadovoljni rezultatom, a mjesto u parlamentu su za sada obezbijedili Sanja Vulić, Zoran Blagojević, Danijel Gajić, Bojan Starčević, Vojislav Rađa, Srećko Rekanović i Miroslav Gavrić.

Socijalisti su treća stranka po broju osvojenih mandata i za sada imaju tri predstavnika, a očekuju i četvrtog kada budu prebrojani svi glasovi iz vreća. Mandat je sigurno u rukama Srđana Todorovića, Vedrana Gligorića i Dajane Davidović.

Tri mandata drži koalicija SDA-SBB-SBiH, a oni prema trenutnom stanju pripadaju Selvidu Hurtiću, Amiru Hurtiću i Murvetu Bajraktarević. Na isti broj mandata računaju i u DNS-u sa čije liste su prolaz obezbijedili narodni poslanik Slavko Gligorić, koji će najvjerovatnije predati mandat osvojen na lokalnim izborima, Slađan Jović i Ratko Močić. Sa Gligorićem, koji je šef dobojskog DNS-a, nismo uspjeli da stupimo u kontakt kako bi saznali da li će i dalje podržavati SDS.

SDP trenutno ima siguran mandat koji pripada Almiru Džaniću, a potajno se nadaju i drugom na osnovu glasova iz inostranstva. Po jednog odbornika u skupštinskim klupama u Doboju imaće NDP i PDP. Boje NDP-a braniće Sretko Đurković, a PDP-a Slobodan Vasiljević. Gradska skupština u Doboju broji 31 odbornika.

Rezultati sa obrađenih svih redovnih biračkih mjesta

SDS 12.442 (33,96%)

SNSD 7.532 (20,56%)

SP 3.738 (10,20%)

SDA/SBB/SBiH 3.412 (9,31%)

DNS 2.803 (7,65%)

SDP 1.754 (4,79%)

NDP 1.438 (3,92%)

PDP 1.366 (3,73%)

Najvjerovatniji raspored mandata u gradskoj skupštini

SDS 11

SNSD 7

SP 4

DNS 3

SDA/SBB/SBiH 3

SDP 1

NDP 1

PDP 1

(IZVOR: Glas Srpske)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA