Logo-Glas

Sedam neugodnih promjena u trudnoći i kako se nositi sa njima

12. Aprila 2019.

Nakon što zatrudni, svaka žena osjeća razne promjene koje se javljaju na i u njenom tijelu – ali važno je da zna da su takve promjene sasvim normalne u trudnoći. One mogu da izazovu rane tegobe, nekada vrlo neprijatne, ali najčešće bezopasne. Zato ovakve promjene ne treba da budu zabrinjavajuće, jer su sastavni dio „drugog stanja“ u kome se žena nalazi.

Neke tegobe javljaju se kod većine trudnica, a koje su to promjene najčešće u trudnoći i kako olakšati tegobe nastale uslijed tih promjena tokom 9 mjeseci gestacije, pročitajte u narednom tekstu.

#1 Osjetljivost dojki

Sasvim je normalno da dojke žene postaju veće tokom čitavog perioda trudnoće, jer su uzrokovane povećanjem mlječnih žlijezda, pojačanim hormonalnim lučenjem i nagomilavanjem masnog tkiva. Pošto je u trudnoći prokrvljenost u čitavom ogranizmu veća, pa tako i u dojkama, one postaju veoma osjetljive na dodir. Osim toga, ispod kože se primjećuju vene, a mnoge trudnice imaju i pege  i tamne fleke na dojkama.

Važno je znati da su sve ove promjene na dojkama privremene i da će nestati nakon porođaja, tako da trudnica ne bi trebalo da brine. Birajte pamučne grudnjake dovoljno čvrste da dobro podupru grudi, ali da ih ne stežu.

Krajem drugog trimestra trudnoće, kod nekih žena javlja se curenje iz dojki. Iz njih curi žućkasta ili providna tečnost, a to je u stvari kolostrum, prvo mlijeko koje će beba probati po rođenju. Kolostrum se javlja kod nekih žena u 7. mjesecu trudnoće, dok druge uopšte nemaju curenje sve do porođaja. Oba slučaja su sasvim normalna pojava.

Ovdje je neophodno da trudnica strogo vodi računa o higijeni dojki, a ukoliko je potrebno preporučuje se stavljanje pamučnih uložaka u grudnjak.

#2 Grčevi u nogama

Neke trudince imaju probleme sa grčevima u nogama, koji se uglavnom javljaju noću i to u regiji listova i stopala. To može da bude posljedica deficita kalcijuma ili pak posljedica pritiska koji uvećana materica vrši na nerve nogu.

Ako dođe do grčeva, ispružite nogu i istežite stopalo prema sebi (na gore) i masirajte mesto gdje osjećate grčenje. Kada se grčevi ublaže, ustanite i prošetajte kako biste podstakli cirkulaciju.

#3 Oticanje ruku i nogu

Uslijed pojačanog djelovanja hormona, dolazi do sporijeg izlučivanja tečnosti iz organizma i do njenog nagomilavanja unutar tkiva. Zato se javlja i oticanje nogu, koje je izraženije uveče, dok se oticanje ruku kod trudnica obično primjetno u jutarnjim satima.

Kod ovakvih tegoba u trudnoći pomoći će vam masaža i tuširanje nogu korišćenjem naizmjenične tehnike topla-hladna voda. Kada je riječ o oticanju ruku, pomoći će vam ako ih podignete iznad glave i izmasirate sve prste pojedinačno. Izbjegavajte hranu sa puno soli i konzumirajte dovoljno vode, najmanje 8 čaša dnevno.

#4 Probavne smetnje (zatvor)

Kako beba u stomaku trudnice raste, tako prostor u čitavom stomaku, pa i u crijevima postaje sve uži. Sa druge strane, hormoni usporavaju rad crijeva, što često dovodi do pojave konstipacije (zatvora).

Jedan od najboljih načina da ublažite tegobe uslijed zatvora u trudnoći jeste da pijete dovoljno vode (8 i više čaša dnevno), konzumirate što više svežeg voća i povrća, žitarica, da redovno vježbate. Ukoliko vam ove tegoba puno smetaju, obratite se ljekaru za savjet, koji će vam možda prepisati odgovarajući laksativ. Lijekove protiv zatvora nikako nemojte uzimati bez prethodne ljekarske konsultacije.

#5 Pojačan vaginalni sekret

Tokom trudnoće vaginalni sekret je pojačan. Uzroke za to treba tražiti u hormonalnom disbalansu u trudnoći, kao i u većoj prokrvljenosti, zbog čega dolazi do promjene normalne kisele sredine u vagini, koja postaje pogodno mjesto za razvoj infekcija.

S obzirom da je pojačan sekret sasvim normalan za trudnoću, jedino što možete učiniti jeste da umanjite neprijatnost. Birajte isključivo pamučni veš, izbjegavajte tijesne pantalone i hulahop koji steže. Pored toga, veoma je važna higijena, mada ni u tome ne treba pretjerivati. Preporučuje se svakodnevno tuširanje i dva puta dnevno, ujutru i uveče, vaginalno ispiranje mlakom vodom.

Ukoliko do infekcije ipak dođe (što takođe nije rijetkost u trudnoći), odmah se obratite ljekaru koji će analizama brzo otkriti uzročnika i propisati odgovarajuću terapiju radi njegovog uklanjanja. 

#6 Učestalo mokrenje (tegobe sa bešikom)

Trudnice obično imaju probleme sa mokrenjem u prvom i posljednjem trimestru trudnoće. Naime, u prva tri mjeseca materica postaje veća i plod u njoj raste, pritiskajući bešiku, što uzrokuje češću potrebu trudnice za mokrenjem. U drugom trimestru mišići materice postaju jači, podižu plod i smanjuju pritisak na mokraćnu bešiku. U trećem tromjesečju trudnoće, ovaj problem se ponovo javlja, jer se beba sada već prirodno priprema za porođaj i opet spušta niže.

Kod ove promjene trudnica gotovo ništa ne može učiniti kako bi olakšala tegobe. Zato je važno da pritisak na bešiku i češću upotrebu toaleta što prije shvatite kao potpuno normalnu pojavu u trudnoći. Nemojte smanjivati unos tečnosti, jer time nećete postići niti jedan pozitivan efekat, jer bez dovoljne količine tečnosti možete poremetiti rad bubrega. Strogo vodite računa o higijeni, jer je u tudnoći znatno povećana mogućnost od infekcija i upala mokraćnih kanala.

#7 Nesanica

Problemi sa nesanicom mogu se javiti u bilo kom periodu trudnoće. Neke trudnice još u ranoj trudnoći počinju lošije da spavaju, dok se u posljednjih nekoliko nedjelja pred porođaj gotovo kod svake trudnice javlja poremećaj spavanja. Ako se javi u početku trudnoće, nesanica je najčešće uzorkovana mučninama i učestalim mokrenjem, a pred kraj trudnoće nesanica je obično posljedica grčeva u nogama i gorušice.

Za bolji san, pred odlazak na spavanje popijte šolju toplog mlijeka sa dodatkom meda, pustite omiljenu laganu muziku ili čitajte omiljenu knjigu i probajte da se na taj način opustite. Preko dana izađite na vazduh i šetajte barem 15 minuta svakodnevno, a pokušajte i da što češće vježbate, koliko god vam to vaše drugo stanje dozvoljava.

Dragan Antić/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA