Logo-Glas

Simbol grada na koljenima: Dobojska Gradina potpuno devastirana (VIDEO)

18. Decembra 2014.

doboj-gradinaDOBOJ – Najznačajniji kulturno-istorijski spomenik u Doboju, srednjovjekovna tvrđava Gradina u danima majske poplave potpuno je devastirana.

Desetak godina unazad ovom građevinom upravljao je “Rotor”, Organizacija za razvoj turizma regije Doboja. Poslije prirodne katastrofe ovaj spomenik je prepušten sam sebi ili bolje rečeno vandalima koji su unutrašnjost Gradine, oličje grada Doboja, pretvorili u ruševinu.

Čuvena Gradina zaboravljena je od svih. U majskim poplavama, Gradina je potpuno devastirana. Suvenirnica, ljetna pozornica, sprave za djecu, kafiterija i ostali sadržaji koji su krasili unutrašnjost ove građevine poslije 15. maja pretvoreni su u ruševine i hrpu smeća.

Posljednjih desetak godina dobojskom tvrđavom je upravljala “Rotor” organizacija za razvoj turizma regije Doboj. Njeni članovi su godinama, uz podršku stranih donacija uređivali i održavali Tvrđavu. Više to, nažalost, nisu u mogućnosti da čine. Zbog nemogućnosti da teret iznesu na sopstvenim leđima,u telefonskom razgovoru kratko su nam poručili da se povlače iz te priče. Nakon takve odluke, više niko ne zna pod čijom je ingerencijom ova građevina. To čak ne znaju ni nadležni u dobojskoj opštini, iako su Organizaciji “Rotor”, skupštinskom odlukom, izdali koncesiju na pet godina.

– Svakako da svi moramo da se potrudimo da, ne samo Gradina nego svaki djelić našeg grada izgleda što ljepše i što pristojnije. A znam da nikada nije bilo dovoljno sredstava i nikada ih neće ni biti, ali puno toga se da uraditi samo treba više ljubavi – kaže Milka Ćosić, istoričar i viši kustos.

Dobojska tvrđava koja je prije osam godina proglašena nacionalnim spomenikom u BiH, pretrpjela je brojna društveno- politička razaranja, ali njeni temelji uvijek su opstajali. Sljedeće godine biće tačno šest vijekova od kada je prvi put zvanično spomenuta u pisanim dokumentima. Za sada je obilježavanje jubileja neizvjesno.

– Pošto obilježavamo tako značajan jubilej postoji vjerovatno i obaveza, a i interes svih nas zajedno da kao dobri domaćini damo značaja tom jubileju – dodala je Ćosićeva.

U dobojskom Muzeju kažu da su Poštama Srpske predložili da jednu poštansku marku posvete značajnom jubileju.

Simbol grada Doboja, mjesto druženja i ljubavi, kulturnih i muzičkih dešavanja, naočigled svih Dobojlija i onih koji cijene očuvanje kulturno – istorijske baštine, nemilosrdno propada. Osam mjeseci poslije poplave ovaj dragulj šuti, ali njegovi zidovi i dalje pričaju svoju priču.

 Više u prilogu Elta televizije:

(IZVOR: SrpskaCafe)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA