Logo-Glas

SIPA hapsi “Miće” po Doboju i Tesliću

1. Septembra 2014.

Sipa policijaDOBOJ, TESLIĆ – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ uhapsili su 13 lica osumnjičenih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na području Doboja i Teslića, saopšteno je jutros iz Tužilaštva.

Među lišenim slobode su i lica koja su obavljala visoke dužnosti u policijskim strukturama u ratnom periodu, kao i pripadnici jedinice “Miće” iz Teslića.

Pripadnici Sipe jutros su uhapsili osumnjičene za ratne zločine počinjene 1992. godine Andriju Bjeloševića /60/, Milana Savića /62/, Dušana Kuzmanovića /59/, Predraga Markočevića /57/, Marinka Đukića /50/ i Miroslava Pijunovića /58/, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su i Dobrivoj Ćulibrk /58/, Dragan Marijanović /43/, Dario Slavuljica /41/, Saša Gavranović /48/, Predrag Subotić /42/, Vitomir Dević /47/ i Zoran Šljuka /57/.

Među uhapšenim osumnjičenim za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti se nalaze i nekadašnji visoki zvaničnici policijskih struktura, kao i pripadnici oružane formacije “Miće”, koji su osumnjičeni za zločine na području Teslića i okoline.

Riječ je o predmetu kategorije dva, odnosno predmetu u kojem je istraga započeta u tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet ustupljen pravosuđu BiH.

Iz Tužilaštva navode da su oni osumnjičeni da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na području Doboja i Teslića, u kojima je ubijeno najmanje 40 žrtava, te izvršili progon, prisilno preseljenje i nezakonito zatočenje više stotina osoba, kao i pljačkanje i razaranje imovine žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području.

Istraga u ovom predmetu, odnosi se na ratne zločine koje su počinili pripadnici oružane formacije “Miće”, a u okviru kojih je izvršen prisilni progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz Teslića i većeg broja okolnih naselja, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da su ove osobe, koje su pod istragom, osumnjičene da su počinile krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni će biti predati tužiocu koji će ih ispitati, nakon čega će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili zabrane u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na pruženoj podršci i asistenciji na terenu tokom realizacije aktivnosti i istrage, kao i pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH na pruženim informacijama.

Navedene aktivnosti realizuju se u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se shodno upustvima postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH odlučiti o njihovom daljem statusu, saopšteno je iz SIPA.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA