Logo-Glas

Sirće i soda bikarbona čiste mašinu za pranje veša

23. Marta 2018.

veš mašinaMnogi od nas ne razmišljaju o čišćenju mašine za pranje veša, jer zašto čistiti nešto što je namijenjeno čišćenju? Ipak, plijesan, bakterije, skoreni sapun… nakupe se s vremenom u mašini.

Neugodni mirisi

* Potrebno je ostaviti otvorena vratašca nakon svakog pranja. To pomaže da se spriječi nastanak plijesni i ustajalog mirisa.

* Koristite li previše deterdženta ili omekšivača, mogu se nakupiti skoreni ostaci u mašini. Treba smanjiti količine koje koristite (koje su, inače, manje od očekivanog) ili nakon pranja uključiti još jednom mašinu kako bi se isprala.

* Zaštitna guma oko vratašca bubnja trebala bi se ponekad, jednom sedmično, prebrisati sredstvom protiv gljivica, poput sirćeta pomiješanog s eteričnim uljem čajevca. Osušite gumu i ostavljajte vrata otvorenima nakon svakog pranja.
* Koristite samo visoko efektivan deterdžent sa malim udjelima sapunice. To smanjuje šansu od nakupljanja ostataka sapunice u perilici.

Prirodna sredstva

Najbolji prirodni način je miks sode bikarbone i sirćeta, ali iako je sasvim siguran za zdravlje, nije tako efektivan. Soda za pranje je genijalna za čišćenje raznih površina u kući. Ova pojačana verzija sode bikarbone pomaže da se razgrade naslage tvrdokornog kamenca, masti te dezodorira. Može se koristiti i kao prirodno sredstvo za čišćenje posuđa te kao deterdžent za veš.

Sirće, kao kiselina, pomaže da se uklone naslage minerala, masti i plijesni. Može se koristiti regularno u ciklusu ispiranja kao omekšivač rublja i kao pročišćivač perilice.
(IZVOR: Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA