Logo-Glas

Sjetva ozimih kultura pri kraju

19. Novembra 2014.

oranje traktorMODRIČA – Sjetva ozimih kultura na području opštine Modriča obavljena je na 1.600 hektara, ili 80 odsto od planiranih 2.000 hektara, izjavio je danas Srni šef opštinskog odjeljenja za poljoprivredu Jovo Mišić.

Mišić je rekao da će ove godine blizu 90 odsto površina ili 1.800 hektara, biti zasijano pšenicom.

– Ostale površine ratari će zasijati kulturama tritikale, zobi i ječmom – rekao je Mišić i naglasio da se jesenja sjetva odvija u optimalnim vremenskim uslovima.

Podsticajne mjere koje se odnose na regresirano dizel gorivo i sjeme, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kaže Mišić, olakšale su ratarima sjetvu.

On je podsjetio ratare da je rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na regresirano sjeme merkantilne pšenice 15. decembar.

Od 380 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, pravo na regresirano gorivo u ovogodišnjoj proljetnoj i jesenjoj sjetvi ostvarila su 352 gazdinstva, za koje je Ministarstvo obezbijedilo 164.068 litara plavog dizela.

Opština Modriča, prema podacima Katastarske uprave, ima 16.263 hektara oraničnih površina od kojih se ozimim kulturama godišnje prosječno zasije 2.000 hektara.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA